Terveyttä liikkeestä

Tanssin terapeuttiset vaikutukset ulottuvat ihmisen esihistorialliseen aikaan, kun 10000 vuotta sitten cro-magnonilaiset noidat tanssin avulla hätistelivät pois pahoja henkiä ihmisistä, joihin ne olivat kätkeytyneet sairauksien muodossa.

Antropologit ja fysiologit ovat kehittäneet erilaisia teorioita tanssin alkuperästä. Rytmikäs ääni saa aikaan hypotalamuksesta lähtevän signaalin, joka heijastuu hermoratoja pitkin lihaksiin. Fysiologisen prosessin lopputuloksena voi olla esimerkiksi tanssiaskel, sydämen sykkeen nousu, tai hengityksen kiihtyminen.

Olivat fysiologiset prosessit sitten mitä tahansa, lähes kaikissa primitiivisissä yhteisöissä tanssilla ilmaistiin yhtenäisyyttä ja voimaa. Se oli tärkeä elementti uskonnollisissa rituaaleissa, joissa vedottiin henkien suosioon ja otollisuuteen. Primitiiviset tanssit kuuluivat tärkeänä osana juhlallisiin tilaisuuksiin kuten esimerkiksi syntymään, aikuistumiseen, hääjuhliin, sairauksien hoitoon, kuolemaan ja surusaattoon. Tanssin avulla otettiin yhteyttä henkiin, joille esitettiin niin parantamis- kuin muutkin pyynnöt.

Pythagoras, jota myös pidetään musiikkiterapian isänä, sanoi muun muassa, että sama musiikki, joka rauhoittaa paimenpojan mieltä kaukaisella saarella, kantautuu taivaiden äärirajoille asti. Platon puolestaan toi esiin näkemyksen, että tervettä ruumista ja tervettä sielua piti etsiä musiikista ja liikunnasta. Aristoteles näki musiikissa ihmisen tunteen puhdistavan vaikutuksen. Näin hän asetti perustan musiikkiterapialle, jossa pyritään myös selvittämään, miten musiikki vaikuttaa vietteihin ja tunnetiloihin sekä niiden syntyyn.

Elämän pienin yhteinen nimittäjä on liike. Väsyneenäkin sydän lyö ja keuhkot tekevät työtä hapen saamiseksi. Pääsääntöisesti tanssi piristää väsyneen mielen ja ruumiin. Se on myös apukeino muutamia sairauksia hoidettaessa. Eräs musiikin ominaisuuksista on, että kuullessaan sitä ihmisen ruumis ja jäsenet alkavat liikkua sen tahtiin. Musiikki ja liike yhdessä muodostavat osakokonaisuuden, jolla on paranemista edistävä vaikutus muiden hoitokeinojen ohessa.

Musiikki ja liike stimuloivat esimerkiksi ruuansulatusjärjestelmien ja rauhasten fysiologiasia säätöprosesseja, mikä on musiikkiterapian yksi perusajatuksista. Samoin ne laukaisevat potilailta jännittyneitä tunne- ja mielialatiloja, jotka huolet, murheet tai vastoinkäymiset ovat saaneet aikaan. Asiaan liittyy etuna usein myös sosiaalisuuden palautuminen.

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu