Kulttuuritilastoa

Eräs hyvänpäiväntuttuni on ottanut elämäntehtäväkseen lavatanssin edistämisen. Hän ylläpitää tanssi.net sivustoa, josta löytyy muun muassa tilasto sivu. Sieltä löytyy järjestettyjen tanssien lukumäärä siltä osin, kuin järjestäjät ovat vastanneet. Vuonna 2014 oli tähän tilastoon ilmoitettu noin 4600 tilaisuutta. Sivistynyt arvaus on, että tilaisuuksia oli yli 5000 ja kävijöitä keskimäärin yli 200 kussakin tilaisuudessa, niin se tarkoittaa yli miljoonaa käyntiä tanssilavoilla vuonna 2014.

Vaaterahoineen lipun hinta 4-5 tunnin rupeamalle vaihtelee yleensä siinä 10 – 15 €. Istumapaikan kansallisoopperasta saa keskimäärin ehkä noin 25 – 30 €:lla ja kansallisteatterista 22 €:lla. Näitä kahden tunnin istujaisia yhteiskunta lisäksi tukee oopperan osalta 250 € / lippu ja teatterin osalta 85 € / lippu. Lavatanssia yhteiskunta ei tue.

Ottaen huomioon, että ooppera ja teatteri ovat passiivista harrastusta ja lavatanssi aktiivista, niin yhteiskunnan tasapuolinen suhtautuminen eri kulttuureihin ei oikein tunnu osuvan kohdalle. Lavatanssikulttuurin suosimiselle löytyy paljon hyviä syitä niin sairauksien ennaltaehkäisemiseksi kuin ruumin ja mielen tervehdyttämiseksi.

Kohtuullisella liikunnalla on suuri merkitys sekä fyysisen että psyykkisen elämän kannalta. Tanssissa rytmin vaihtelu parantaa vaikutusta. Säännöllinen tanssi on terapiaa, joka soveltuu massojen tervehdyttämiseen. Se irrottaa ajatuksen edes hetkeksi arkisista huolista. Tutkittu on, että tiiviissä syleilyssä, kuten esimerkiksi lavatanssissa yleensä tehdään, aivoissa vapautuu rakkaushormonia, joka alentaa ahdistushormonin tasoa ja tällöin mielen valtaa rauhallinen hyvänolon tunne. Lisäksi tiedetään, että lavatanssi parantaa lihaskuntoa, liikkeen koordinaatiota, tasapainoa, mielialaa, itsetuntoa ja sosiaalisuutta, vähentää stressiä sekä edistää oppimista, muistamista ja luovuutta sekä lisäksi ennaltaehkäisee monta sairautta.

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu