Sosiaalisuus

Osallistuva kanssakäyminen tulee erityisesti esiin hauskanpidon yhteydessä. Ihminen on sosiaalinen laumaeläin eikä hänen ole hyvä olla yksin. Toiveet ovat samat, oli sitten fyysisesti tai henkisesti alavireessä, elämänsyrjään on saatava tiukka ote. Tanssilavalla moni löytää kadottamansa sosiaalisuuden uudelleen, ymmärtää jäälleen paremmin toista, tuntee yhteenkuuluvaisuutta johonkin sekä eristäytyminen ja esiintymiskauhu pienenevät.

Pienellä ihmisellä on taipumus tarrautua johonkin ja tehdä siitä sielulleen palvonnan kohteen. Joskus kuulee tanssilavoilla, että täällä sielu lepää ja saa ravintonsa. Turhaan ei puhuta tangouskovaisista ja tanssiriippuvaisuudesta. Hyvälaatuinen riippuvuus suojelee monelta pahalta. Kirkkohistorian opettajallani oli tapana sanoa, että suojele tapaa, niin tapa suojelee sinua.

Tanssin harrastajat muodostavat ehkä löysän vertaisryhmän, jonka seinät ovat etäällä ja katto korkealla. Ryhmään pääsyn kriteerit jokainen asettaa itse itselleen ei ryhmä. Sellaista piirrettä olen ollut näkevinäni, että esimerkiksi AA-tyyppisestä vertaisryhmästä monet ovat siirtyneet monipuolisemmalle tanssiparkettien puolelle.

Tanssiterapiaa käytetään monien sairauksien apuhoitokeinona. Tässä kerättynä heiltä lausahduksia:

– (tasapainohäiriöistä kärsivä) 'Kun kuulen musiikkia, haluan vain tanssia ja tanssia.'

– (Parkinsonin tautia poteva) 'Muut hoitomuodot eivät minua kiinnosta, en tiedä miksi. Ne eivät vedä minua mukaansa sen paremmin fyysisesti kuin henkisesti. Nämä muut ovat kuin maustamaton ruoka, jotain puuttuu. Voin luopua muista hoitomuodoista, mutta tangosta en koskaan.'

– (ahdistuneisuudesta kärsivä) 'Haluaisin tanssia lakkaamatta joka päivä koko päivän.'

– (näkövammainen) 'Kun musiikki alkaa soida, alkaa tanssi enkä halua lopettaa, sillä silloin tunnen itseni taas nuoreksi ja terveeksi.'

Hengellisyys tanssissa on ehkä sitä, että se on kokonaisvaltainen aktiviteetti. Siinä ei pelkästään hoida ruumista vaan myös sielua. Tanssiessamme olemme ihmisiä ilman sairauksiamme ja vajavuuksiamme. Tämä tunne varmaan on monella vakavasti uskonnollisella rukoillessaan. Usko parantaa ja usko vahvistuu joukossa.

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu