Tietoisuus ja muisti

Illan tv-uutisissa kosketeltiin muistin parantamista erilaisin keinoin (ruoka, liikunta ja aivojumppa). En pannut merkille, että siinä olisi mainittu tanssia, jolla on tavattoman suuri merkitys hauskana, monipuolisena ja ennaltaehkäisevänä liikuntamuotona. Liikkuminen musiikin rytmiin ja liikkeiden sovittaminen musiikkiin on eräiden väitteiden mukaan olemassa olevista toiminnoista niitä monimutkaisimpia ja siinä on pantava peliin suuri osa koko inhimillisestä aivokapasiteetista. Näistä ajatuksista on kehittynyt tanssiterapia.

Professori Minna Huotilainen on tutkinut muun muassa työtehoa, tarkkaavaisuutta ja aivojen kuormitusta: ”Aivot tulkitsevat musiikkia kuten liikuntaa. Musiikki aktivoi aivoja. Musiikista on hyötyä kaikissa tehtävissä, jotka eivät vaadi kielen käsittelyä. .. Istuminen viestittää aivoille, ettei mitään tärkeää ole tapahtumassa. Piirre periytyy luolamiesajoilta, jolloin istuttiin, kun oli toimeton hetki. Mieli lukee istumista yhä samalla lailla.” (HS D3 1.3.15)

Lavatanssi syventää tietoisuutta ja vaatii keskittymään siinä määrin, ettei sen aikana ehdi murehtimaan takana ja edessä olevia ongelmiaan. Toisen vienti ja oma seuranta sekä omien askelien sovittaminen vievät kaiken henkisen tilanne-energian eikä siinä ehdi ajattelemaan tai vaikertamaan vaivojaan. Meditoinnissa on samoja piirteitä tietoisuuden itseohjauksen suhteen.

Tanssi parantaa kykyä käsitellä tietoa taitavasti. Puhutaan kognitiivisuudesta, johon liittyvät muisti, oppiminen, ajattelu, havaitseminen, tarkkaavaisuus, luovuus, ongelmanratkaisut, kieli jne. Tanssissa pitää liikkua samaan tahtiin partnerin kanssa ja askeleet menevät vähitellen lihasmuistiin. On havaittu, että kaatumiseen taipuvaisilla ihmisillä tanssi parantaa kykyä tehdä asioita oikealla tempolla, mikä pientää kaatumisriskiä. Esimerkiksi myös Alzheimerin taudin ennaltaehkäisijänä tanssilla olisi paljon annettavaa.

Tanssijat eivät ainoastaan halua oppia askeleita, vaan haluavat niiden sopivan yhteen parinsa askeleiden kanssa. Lavatanssi antaa uusia haasteita, josta kaikki voivat nauttia.

Tango ei ole tanssi, se on tunne – kuinka tunnetta pystyy opettamaan?

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu