Kaksi tuoppia päivässä voi aiheuttaa maksasyövän

Kansainvälinen syöpätutkimussäätiö (WCRF) vahvistaa, että kolmessa pienessä oluttölkissä oleva alkoholimäärä juotuna päivittäin riittää lisäämään merkittävästi maksasyövän riskiä. Tutkimuksiin osallistui yli 8 miljoonaan ihmistä eri puolilla maailmaa. Säätiö suosittaa: vältä 1) ylipainoa ja 2) alkoholia, jos kuitenkin käytät niin enintään kaksi annosta päivässä miehillä ja yksi naisilla. Mielenkiintoinen havainto on, että kahvi saattaa pienentää maksasyövän riskiä. Sen sijaan ylipaino lisää sitä jopa 25%:lla.

Esimerkiksi juomateollisuuden suositus on huomattavasti tätä suurempi eli heidän mielestään päivittäisen käytön riskiraja on 1,75 dl viiniä (13%) tai 8,5 dl olutta (4%), naisilla raja on miehiä alempi.

Pitkäaikainen liiallinen alkoholin käyttö vahingoittaa maksaa ja aiheuttaa yleensä maksakirroosia, mikä puolestaan lisää riskiä sairastua maksasyöpään. Tiedetään, että maksasyövän taustalla on 90-95 % tapauksista maksakirroosi. Alkoholi runsaasti käytettynä on ihmiselle karsinogeeninen, kasvaimia ja liikalihavuutta aiheuttava aine. Ylipaino lisää rasvan kerääntymistä maksaan, mitä aiheuttaa maksakirroosia ja tämä puolestaan maksasyöpää.

Säätiö ehdottaa, että mietoihin alkoholijuomiin kuten oluttölkkeihin ja -pulloihin tulisi merkintä: 'alkoholi vaarantaa terveytesi'.

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu