Kaksi tuoppia päivässä voi aiheuttaa maksasyövän
Kansainvälinen syöpätutkimussäätiö (WCRF) vahvistaa, että kolmessa pienessä oluttölkissä oleva alkoholimäärä juotuna päivittäin riittää lisäämään merkittävästi maksasyövän riskiä. Tutkimuksiin osallistui yli 8 miljoonaan ihmistä eri puolilla maailmaa. Säätiö suosittaa: vältä 1) ylipainoa ja 2) alkoholia, jos kuitenkin käytät niin enintään kaksi annosta päivässä miehillä ja yksi naisilla. Mielenkiintoinen havainto on, että kahvi saattaa pienentää maksasyövän riskiä. Sen sijaan ylipaino lisää sitä jopa 25%:lla.
Esimerkiksi juomateollisuuden suositus on huomattavasti tätä suurempi eli heidän mielestään päivittäisen käytön riskiraja on 1,75 dl viiniä (13%) tai 8,5 dl olutta (4%), naisilla raja on miehiä alempi.
Pitkäaikainen liiallinen alkoholin käyttö vahingoittaa maksaa ja aiheuttaa yleensä maksakirroosia, mikä puolestaan lisää riskiä sairastua maksasyöpään. Tiedetään, että maksasyövän taustalla on 90-95 % tapauksista maksakirroosi. Alkoholi runsaasti käytettynä on ihmiselle karsinogeeninen, kasvaimia ja liikalihavuutta aiheuttava aine. Ylipaino lisää rasvan kerääntymistä maksaan, mitä aiheuttaa maksakirroosia ja tämä puolestaan maksasyöpää.
Säätiö ehdottaa, että mietoihin alkoholijuomiin kuten oluttölkkeihin ja -pulloihin tulisi merkintä: 'alkoholi vaarantaa terveytesi'.
Piti käydä oikein wikistä tarkistamassa, että yksi alkoholiannos (’paukku’) sisältää noin 12 g absoluuttista alkoholia eli pieni pullo keskiolutta tai siideriä, lasillinen viiniä (12 cl) tai 4 cl väkevää viinaa kuten viskiä, konjakkia tai koskenkorvaa tms. on yksi annos. Tuoppi keskiolutta (0,5 l) tai mietoa siideriä on 1,5 annosta ja tuoppi A-olutta tai vahvaa siideriä on 2 annosta.
Ilmoita asiaton viesti
Onkohan tuossa tutkimuksessa eroteltu se onko olut ollut pullossa vai purkissa. Purkkikin voi olla haitallinen ja siitä voi irrota erilaisia kemikaalja jotka vievät terveyden. Olisi vain kiinnostavaa tietää. Tietysti alkoholi on haitta-aine isoina määrinä ja jatkuvasti käytettynä.
http://www.fledglingbrewer.com/rants/liner-notes-i…
Ilmoita asiaton viesti
→#2/IL: ”.. pullossa vai purkissa..”
Wiki antaa linkkiäsi varovaisemman lausonnon BPA:sta, jota käytetään mm. oluttölkkien sisäpinnan pinnoituksessa. ’Bisfenoli-A:n (BPA) karsinogeenisyydestä ei ole saatu selvyyttä, sitä käytetään monissa kuluttajatuotteissa ja sille altistuminen on laajaa. Bisfenoli A:n on todettu vaikuttavan hormonitoimintaan, immuunijärjestelmään ja aiheuttavan erektiohäiriöitä. BPA on yksi niistä aineista, jotka mahdollisesti reagoivat elimistössä hormonin tavoin (nk. hormonihäirikkö). BPA voi matkia estrogeenia (naishormonia) El ángel de la seducción.’
Mutta tuntuu vaikuttavan!
Ilmoita asiaton viesti
Hormonihäiriköt alentavat syntyvyyttä. Näin joillekin on lisääntymivoitto, toisten oluenhimo.
Ilmoita asiaton viesti
Täällä vielä tuosta bisfenolista. Näyttää melkoisen arveluttavalle aineelle: http://www.kauppalehti.fi/uutiset/tutkijat-varoitt…
http://ehp.niehs.nih.gov/wp-content/uploads/advpub…
Ilmoita asiaton viesti
Juu kassakuitteja ei saa enää pyytää, kun nekin sisältävät syöpää aiheuttavia aineita. Onko kreikkalaiset terveempiä, kun siellä ei pyydetä kuitteja? Sitä paitsi energiajuomatkin ovat tölkeissä, miten on käsi sydämelle, miksi sitä olutta erotellaan noista muista tölkeistä, onko se jotenkin seksikästä syyllistää juoppoja, vaikka syöpää sairastavat myös muutkin immeiset, kuin juopot.
Mikä tahansa aine saattaa väärin käytettynä aiheuttaa jotain virherekisteröintejä ihmnisen kehossa.
Ilmoita asiaton viesti
Nuo alkoholinkäytön turvarajat eivät mene yksiin arkitodellisuuden kokemusten kanssa.
Jokaisella lienee tuttuja, jotka ovat sairastuneet tai kuolleet alkoholiperäisiin sairauksiin, mutta he ovat poikkeuksetta yksilöitä, joiden kohdalla ”juoppous” on ollut puheenaihe lähipiirissä jo pitkään. Ja se on tarkoittanut yleeensä likipitäen totaalista alkoholismia, jokapäiväistä kännäämistä.
Sen sijaan tilastojen osoittaman riskin lisääntyminen sellaisten kohdalla, jotka juovat muutaman oluen tai pari lasia viiniä päivässä, ei ole todentunut juuri kenenkään omakohtaisesti kokemana. Sellaisia ihmisiä on paljon eivätkä he mitenkään tunnu olevan yliedustettuja maksakirroosi- tai vatsasyöpäpotilaiden joukossa. Varsinkin, kun ajattelee viinikulttuurin maita, joissa jokapäiväinen viinin juonti on yhtä normaalia kuin piimä tai maito Suomessa.
Hiukan tuntuu, että nuo turvarajat, varsinkin Suomessa, on asetettu varmuuden vuoksi reilulla marginaalilla kovin alas. Samoin suomalaiset suhtautuvat niihin vakavammin kuin vaikkapa mannermaalla asuvat keskimäärin.
Ilmoita asiaton viesti
Niin ja yksi tuoppi päähän iskettynä voi viedä hengen. Tuopin kylkeenkin pitäisi kai laittaa teksti ”Tuoppi vaarantaa henkesi”.
Leikki sikseen, meitä ihmisiä on moneen lähtöön. Jotkut ovat sellaisia rautavatsoja ja -maksoja että kestävät viinaa aivan älyttömästi ja elävät kahdeksankymppisiksi. Joku toinen ei samoilla elämäntavoilla näe viisikymmenvuotispäiväänsä. Kumpiakin on nähty ja monenlaista siltä väliltä.
Ilmoita asiaton viesti
Entä jos ”tappavia” määriä ja ohjeita ovat nuo säännöllisen juomisen ohjeet? Jos yleensä juo ruokajuomaksi maitoa, vettä tai kotikaljaa ja vain silloin tällöin – joskus – nauttii olutta, ei tarvitsisi oluen puolesta pelätä vaikeita sairauksia. Jospa teemme tällaisia joukkohysterialta vaikuttavia määräyksiä joidenkin pelkojemme takia. Ei varmaan oikeasti kenenkään ole pakko nauttia oluita minkään vähimmäis- tai enimmäismäärien mukaan.
Ilmoita asiaton viesti