Kesä, kärpäset ja muuta surinaa
Inhimillisen olemassaolon kurjuus tahtoo iän myötä lisääntyä. Keskimäärin koko väestöä ajatellen siihen ei auta korkeakulttuurin yksipuolinen suosiminen, vaan jotain rahvaanomaisempaa on tehtävä. Myöskään filosofien suosima itsetutkistelu ei auta, vaan paremminkin se tuo lisää ahdistusta ja henkistä kidutusta.
Onneksi toivoa tuo uusi poliittinen ohjelma: ”Lasketaan liikkumattomuudesta sekä mielenterveysongelmista aiheutuvien sosiaali- ja terveysmenojen kustannukset sekä ryhdytään toimeen miljardiluokan ongelmien korjaamiseksi.”
Maakunnissa nuorempi väki on sen verran fiksumpaa, että siellä omatoimisuus alkaa jo orastaa, kun katsotaan sosiaalisia harrastustoimintoja ja niiden lisääntymistä. Suurkaupungeissa niin nuorempi kuin vanhempi väki viettää edelleen tiukasti aikaansa pubeissa ja jossittelee siellä maailman parantamista. Ylläpitää sekin ravintola-alalla työllisyyttä ja tuo verotuloja.
Hyvä esimerkki on lavatanssikulttuuri. Helsingissä ei ole yhtään tanssipaikkaa, missä nuoriso kävisi harrastamassa liikuntaa ja hakemassa sosiaalisia kontakteja. Muutamia ehtoopuoleen pienpaikkoja löytyy. Wanhan Tanssikellari, tuo Helsingin viimeinen tanssiravintola lopettaa syksystä, koska väki vanheni ja väheni.
SDP:stä poiketen keskustapuolue on selvästi tiedostanut, että kannattajat on kasvatettava nuorista. Siihen ei agitointi auta, vaan asia on hoidettava mutkan kautta eli suosittava nuorisoa kiinnostavia terveitä harrastuksia, joissa nuorille tärkeä sosiaalisuus tulee hoidettua muutoinkin kuin huutamalla äänensä käheäksi faniporukoissa. Lavatanssi on tehotonta poliittisten aiheiden käsittelyssä, mutta inhimillisten ongelmien käsittelyssä se on ylivertainen, kun ihmismielen palasista kerätään ehjää kokonaisuutta.
Erilaisten liikuntakeskusten ohjelmissa olevat tanssikurssit ja treeniohjelmat luovat hyvää pohjaa lavatanssin yleistymiselle. Yhteiskunnalle lavatanssi lienee halvin massaliikuntamuoto, jos verrataan yhteiskunnan kokonaistukea pääsylippua kohti. Lavatanssissa jokainen on pääosan esittäjä, mikä on iso ero istumakulttuurin katselijoihin nähden.
PS. Tuo lainaus edellä on keskustapuolueen kulttuurilinjauksesta.
Tanssijalka vipattaa
tytöt seinustalla kikattaa
kuka tulee ja pokkaa
vai nostanko kaikillle nokkaa
tanssin pyörteet pyhät on
harrastus täysin verraton.
Ilmoita asiaton viesti
>#1/AA: ”..tanssin pyörteet pyhät on..”
Pistää se kikattamaan, kun voi musiikin tahtiin liikkua ja sulkeutua partnerinsa syliin. Siinä mieliala kohoaa eikä päällimmäisenä ole maalliset murheet ja ahdistukset.
Uskonnon puolella kosketuksen voima on tunnustettu vuosituhansia; nykyaikana sen merkitystä on jostakin syystä marginalisoitu ja pyritty korvaamaan se huutamisella ja möykkäämisellä prosenttijuomien säestyksellä.
Aikoinaan sosiaalinen muodin tuoma pseudomoraali esti sen, etteivät porvarilliset vartalot päässeet kosketuksiin toistensa kanssa ja näin vältyttiin ruumiilliselta saastumiselta. Lavatanssiakin sen vuoksi katsottiin karsaasti ja sota-aikana se oli täysin kielletty.
Ilmoita asiaton viesti
Ken tuntenut on
tanssin huuman
kosketuksen kuuman tuon
lantion liikkeen hitaan
tai nopean tahdin
on tuntenut elämän.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus. Kun vietin poikamiesaikaa Helsingissä tanssi oli vielä 70-luvullakin suosittua. Kun muutama pubi ilmaantui, niitä oikein ihmeteltiin, miten voi pelkästään istua ja hörppiä juomia iltakaudet. Varmasti yksi syy on se että tila on niin turkasen kallista nykyisin ja terveysneliöt on vaihdettu terveyden menettämisneliöiksi.
Ilmoita asiaton viesti
>#4/ST: ”..Varmasti yksi syy on se että tila on niin turkasen kallista ..”
Jokunen vuosi sitten Pekka Niska yritti rakentaa omilla varoillaan Helsingin keskustaan poltetun makasiinin kohdalle monitoimikeskuksen Silmun, jossa olisi ollut myös tanssitilaa. Paikallinen sivistyneistö torppasi rakennusluvan. Vähän samoin kävi hänelle Vantaan puolella.
Ilmoita asiaton viesti
Yritin muistella mitkä olivat omia suosikkejani ravintoloista joissa oli varsin hyvä tanssitila ja elävä musiikki:
Neckar (tanssit alkoi klo 14)
Yx sex Baccus (tanssit alkoi klo 13)
Vanha Maestro (klo 16…)
Vanha Robert (klo 16…)
Duunari
Espilä
Tullinpuomi
Arcadia
Sillankorva
Merihotelli
Paasiravintola
Ilmoita asiaton viesti
Melko täydellinen luettelo synninpesistä. Äkkiseltään ei tule mieleen lisää kuin Fennia ja tietysti lauantaisin tanssittiin osakunnissa (Hämis, Satakunnantalo, Botta, KY, Poli, Dipoli, ..)
Ilmoita asiaton viesti
Fennia jäi pois – siellä tuli käytyä usein. Samoin Hämis ja Botta. Dipolissa vain pari kertaa.
Tenhossa en jostain syytä ole käynyt koskaan.
Komplekista Neckar, Sillnakorva, Mobile ja Dixie tuli sellainen katiska, että sinne jäi luuppiin. Dixie bubista se alkoi ja Mobileen päättyi. Siellä jouduin sitten grande finale avion tielle ja se lysti päättyi siihen.
Ilmoita asiaton viesti
>#10/ST:
”.. ja sillä lailla Rosvo-Roope hiljaa hirtettiin..”
Ilmoita asiaton viesti
Ohhoh Seppo! Jos tuo on lista vain omista suosikeistasi, niin kuinka pitkä se koko lista sitten lieneekään? 😉
Miksi muuten Tenho puuttuu listaltasi?
Ilmoita asiaton viesti
>#8/JK:
Tenhosta Raimo Myöhänen on US:n Puheenvuorossa kirjoittanut hyvän tarinan:
http://roskanpoimija.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2541…
Ilmoita asiaton viesti