Masennuksen ennakkohoitoa

Suomalaista puoli miljoonaa tai enemmän popsii säännöllisesti mielialalääkkeitä. Se on vahvana merkkinä sille, että tämä ongelma syö yhteiskunnan terveysalan resursseja valtavasti (laitokset, lääkärit, hoitohenkilöstö, lääkkeet). Tämän lisäksi tulevat talouselämän työtehon menetykset sekä inhimilliset kärsimykset. Esimerkiksi viimeisen 20 vuoden aikana mielialalääkkeiden käyttö on 10-kertaistunut.

Turhaan ei keskustapuolue ottanut kulttuurilinjaukseensa lausetta: ”Lasketaan liikkumattomuudesta sekä mielenterveysongelmista aiheutuvien sosiaali- ja terveysmenojen kustannukset sekä ryhdytään toimeen miljardiluokan ongelmien korjaamiseksi.”

Tanssinopettaja Maija Astikainen kirjoittaa Tanssi-viihde 2/2011: ”Tanssiharrastus voisi hyvin olla luonteva lääke mielialan kohotukseen." Näin varmasti on ja vielä tärkeämpänä pidän lavatanssin ennalta ehkäisevää vaikusta hyvään mielialaan, mikä on avain terveyteen ja onnellisuuteen.

Lavatanssin suosiminen oli 50 vuotta sitten itsestään selvyys. Silloin maassa oli noin 3000 vakituisesti tanssipaikka ja -lavaa, nyt luku pyörii siinä 200 kahta puolta. Epäilen, ettei harrastus ole hävinnyt sen takia, ettei nuorista olisi löytynyt halukkuutta, vaan tärkeänä osasyynä on populaarikulttuurin syrjiminen. Esimerkiksi voi ottaa vaikkapa radion ja tv:n marginalisoiva suhtautuminen ikivihreään kotimaiseen melodiseen tanssimusiikkiin. Mediasta ei ole vuosikymmeniin kuultu muuta kuin ulkomaista rytmimusiikkia, mikä ei oikein sovi tanssilavoille vaan lähinnä pubikulttuuriin. Musiikki, jota nuori teini kuuntelee, säilyy mielimusiikkina läpi elämän.

Suuret puolueet ovat menettäneet otteensa nuoriin osittain nuivan suhtautumisensa vuoksi massaharrastuksiin. Sitä kautta vuosien saatossa katoaa kannatuskin, mikä korostetusti näkyi viime vaaleissa. Fanituslajien suosiminen ei kuulu liikuntaan, paremminkin se on kannusta kaljanjuontiin.

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu