Kahviko myrkkyä?

Harvardin yliopistossa julkaistiin 36 verrattain laajaa tutkimusta (1, 3 miljoonan ihmisen otos) kahvin kokonaisvaikutuksista terveyteen. Sen mukaan 3-5 kuppia (2-3 mukia) kahvia päivässä vaikuttaa ihmiseen keskimäärin enemmän terveellisesti kuin haitallisesti. Enemmän tai vähemmän tätä määrää juovat ovat terveysriskeille alttiimpia.

Kuninkaallinen ympäristölääketieteen laitos Tukholmassa noin puolen miljoonan ihmisen otoksellaan pani paremmaksi tullen siihen johtopäätökseen, että 2-6 kupillisen (2-4 mukillisen) päivittäinen kahvinjuonti on aivoverenkierron kannalta parempi kuin ei juo mitään. Israelilaiset tutkijat ovat olleet huolissaan siitä, että kahvinjuonti on yhteydessä sydämen vajaatoimintaan.

Terveysriskien minimoimiseksi neljää kuppia päivässä pidetään nyt suosituksena ja 10 kuppia on jo vahingollista melkoisella varmuudella. Kohtuullista määrää kahvia päivässä pidetään hyvänä verisuonisairauksien ehkäisemisen kannalta. C-hepatiitin lääkehoidossa kahvia juovilla potilailla on havaittu päässeen parempiin tuloksiin. Kalifornialaisessa yliopistossa neurologit ovat havainneet, että kahvia juovilla on pienempi riski sairastua Parkinsonin ja Alzheimer tauteihin. Sen sijaan on vahvoja viitteitä siitä, että kahvinjuonti lisää eturauhas- eli prostatasyövän riskiä.

Eräs vanhempi (2007) Karoliinisen instituutin tutkimus paljastaa, että kaksi kuppia kahvia päivässä juovilla maksasyövän esiintymistodennäköisyys oli 40% muita pienempi. Kiinalaiset tutkijat ovat päässeet samansuuntaiseen tulokseen. Maksakirroosia kärsineistä potilaista kahvia juovat elivät pidempään.

Harvardin lääketieteellisen yliopiston julkaisemista tutkimuksista selviää myös, että säännöllisesti 6-7 kuppia päivässä kahvia juovilla on pienempi riski sairastua 2-tyypin diabetekseen.

Uskokoon ken halua ja jos siltä tuntuu.

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu