Siedätyshoitoa elämän vitsauksiin
Fyysisen kunnon ylläpito on yksi tärkeimmistä hyvinvoinnin osatekijöistä. Aerobinen liikunta on erinomaista muillekin kuin sydänsairauksista kärsiville, jos rasittavuusaste pidetään kohtuullisella tasolla. Nykyiset kaupalliset ja naapurissa jopa kuninkaalliset kuntosalit ovat löytäneet tästä markkinaraon. Yleispiirre on, että saleilla miehet pakertavat kuntolaitteiden kanssa ja naisväki suosii ohjattua liikuntaa, johon liittyy kannustimena musiikki. Zumba ja muut latinotunnit ovat nykyisin varsin suosittuja.
Ohjattu liikunta koskettaa fyysistä, psyykkistä, mentaalista ja sosiaalista puolta ihmisissä. Porukassa pinnistellään musiikin ruoskimana pitkään ja hartaasti lähes samoja liikeratoja, jolloin tunnin jälkeen adrenaliini huumeruiskeena luo euforisen tunteen. Ryhmäliikunnan etuna on myös se, että siinä tehdään asioita yhdessä, jolloin sosiaaliset pelot vähenevät ja itseluottamus kasvaa. Ryhmäliikunnassa jokainen on pääosan esittäjä ilman raakaa keskinäistä kilpailua. Se on varsinkin terveille ennalta ehkäisevää hoitoa stressiä, ahdistusta ja masennusta vastaan kun vapautuneet onnellisuushormonit pääsevät siinä jylläämään.
Musiikin merkitys liikunnassa saattaa olla suurempi kuin äkkipäätä voi arvata. Vuosikymmenien takaa muistuu mieleeni omat hölkät, jolloin väsymykseen ja yksitoikkoisuuteen otin tavakseni hyräillä puoliääneen Säkkijärven polkkaa. Jotenkin se toi kantavuutta ponnisteluun, vaikkei rytmi saati ääni mennyt virallisen kaavan mukaan. Musiikki ja liikunta yhdessä parantavat mieltä ja kuntoa enemmän kuin, mitä nämä erikseen tekisivät eli 1 + 1 > 2. Entisaikaan työlaulut olivat tavallisia, samoin alokasaikana tuli tutuksi käsky: 'Laulua kolmannella!'
Vesijumppa on yksi hyvä liikunnan muoto, joka sopii sellaisiilekin, joiden jäsenet eivät enää salijumppaa kestä. Olen nauttinut viime talven vesijumpasta. Olen ollut kuin etuoikeutettu päästessäni mukaan kaverini kautta. Toki myös muuta jumppaa on kuulunut ohjelmaan. On tärkeä, että mukaan lähtee kaverit. Näin ei jumppaa jätä oienistä syistä väliin. Kävelylenkeilläkin on hyvä olla seuraa. Yhdessä on monin verroin mukavampaa. Jos ei muuta niin seuraksi käy koira. Sekin ymmärtää paljon ja on sympaattinen.
Ilmoita asiaton viesti
Tuttava täytti 94 vuotta ja talo järjesti yllätyskakut ja -kahvit, jotka oli katettu hänen vakiopöytäänsä. Eilinen paikka oli Helsinki Pavi, missä Sinitaivas taitavaan tapaansa huolehti tanssimusiikista. Kyseinen herrasmies ei suinkaan istu koko aikaa, vaan varsinkin hitaammat kappaleet hän pyörii parketilla nuorempien tavoin. Eipä silti, kukaan ei uskoisi häntä niin vanhaksi, sen verran vetreyttä ja virtaa hänestä löytyy. Ainakin hänen kohdallaan voi todeta, että tanssi on pitänyt hänet nuorekkaana.
Ilmoita asiaton viesti
Oikeat elämän arvot.
Ilmoita asiaton viesti
Hiukan sivusta, tuli eteeni tangolaulajan elämäkerta eli Carlos Gardel onkin uruguaylainen, väittää tutkimus. Siitä tulee kuluneeksi 80 vuotta, kun 24.6.1935 Carlos Gardel kuoli lento-onnettomuudessa Medellínin kaupungissa Kolumbiassa. ’Salattu elämäkerta’ ilmestyi sopivasti merkkipäivän kynnyksellä Tacuarembón aluehallinnon eli departementin samanimisessä pääkaupungissa Pohjois-Uruguayssa. Kulttuurijohtaja Carlos Arezo sanoo, että heidän tutkimustensa mukaan Gardel ei suinkaan syntynyt 11.12.1890 Ranskan Toulousessa, vaan Tacuarembóssa, joka silloin tunnettiin nimellä San Fructuoso.
http://xn--hammaslkri-w5aab.net/kamin/kamin1_400.h…
Perusväite kuuluu, että tämä ’tangon ääni’ syntyi Tacuarembón Valle Edénissä María Lelia Olivan ja paikallisen sotilaskomentajan ja poliitikon Carlos Escayolan avioliiton ulkopuolisen suhteen hedelmänä. Escayola ei tunnustanut poikaa omakseen ja Ranskan Toluosesta siirtolaisena tullut köyhän Berta Gardesin ensimmäinen työpaikka oli toimia vauvan lastenhoitajana ja hän otti pojan nimiinsä ilmeisesti korvausta vastaan. Selvityksen mukaan Berta ja Charles-vauva matkustivat Tacuarembósta Ranskan Toulouseen ja sieltä vasta Buenos Airesiin siirtolaisina.
Arvata voi, etteivät argentiinalaiset sellaisenaan niele väitteitä, vaan tarina saanee jatkoa ainakin jossakin muodossa.
http://www.elmundo.es/cultura/2015/06/15/557e897cc…
Hyvä on myös muistaa, että maailman kuuluisin tango La Cumparsita on uruguaylaisen arkkitehtiylioppilaan Matos Rodríguezin käsialaa.
http://xn--hammaslkri-w5aab.net/kamin/kaminiitto.h…
Ilmoita asiaton viesti
Vanhuksille olisi käsittääkseni hyvä pitää lihaskunnostaan huolta, koska pitää pystyä nousemaan, nostamaan ja kulkemaan ollakseen itsenäinen. Voimaharjoittelua ei siis tule unohtaa.
Ilmoita asiaton viesti