Siedätyshoitoa elämän vitsauksiin

Fyysisen kunnon ylläpito on yksi tärkeimmistä hyvinvoinnin osatekijöistä. Aerobinen liikunta on erinomaista muillekin kuin sydänsairauksista kärsiville, jos rasittavuusaste pidetään kohtuullisella tasolla. Nykyiset kaupalliset ja naapurissa jopa kuninkaalliset kuntosalit ovat löytäneet tästä markkinaraon. Yleispiirre on, että saleilla miehet pakertavat kuntolaitteiden kanssa ja naisväki suosii ohjattua liikuntaa, johon liittyy kannustimena musiikki. Zumba ja muut latinotunnit ovat nykyisin varsin suosittuja.

Ohjattu liikunta koskettaa fyysistä, psyykkistä, mentaalista ja sosiaalista puolta ihmisissä. Porukassa pinnistellään musiikin ruoskimana pitkään ja hartaasti lähes samoja liikeratoja, jolloin tunnin jälkeen adrenaliini huumeruiskeena luo euforisen tunteen. Ryhmäliikunnan etuna on myös se, että siinä tehdään asioita yhdessä, jolloin sosiaaliset pelot vähenevät ja itseluottamus kasvaa. Ryhmäliikunnassa jokainen on pääosan esittäjä ilman raakaa keskinäistä kilpailua. Se on varsinkin terveille ennalta ehkäisevää hoitoa stressiä, ahdistusta ja masennusta vastaan kun vapautuneet onnellisuushormonit pääsevät  siinä jylläämään.

Musiikin merkitys liikunnassa saattaa olla suurempi kuin äkkipäätä voi arvata. Vuosikymmenien takaa muistuu mieleeni omat hölkät, jolloin väsymykseen ja yksitoikkoisuuteen otin tavakseni hyräillä puoliääneen Säkkijärven polkkaa. Jotenkin se toi kantavuutta ponnisteluun, vaikkei rytmi saati ääni mennyt virallisen kaavan mukaan. Musiikki ja liikunta yhdessä parantavat mieltä ja kuntoa enemmän kuin, mitä nämä erikseen tekisivät eli 1 + 1 > 2. Entisaikaan työlaulut olivat tavallisia, samoin alokasaikana tuli tutuksi käsky: 'Laulua kolmannella!'

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu