Ilmaisukulttuuri
Juuri mikään kielenkäyttö ei ole viatonta (Nietzche). Journalismiin ja politiikkaan on juurtunut syvälle itsesensuuri ja eufemismi. Jälkimmäisellä tarkoitetaan kiertoilmausta ja tulee kreikankielestä eu-phemos = hyviä sanoja puhuva eli epäsuoran sanonnan käyttämistä tiukasti totuudenmukaisen asemesta ja usein myös lievien ilmaisujen käyttö jyrkkien ja epämiellyttävien asemesta tai kaunistelua.
Kreikan lainaohjelman myyminen veronmaksajille on ollut eufemismia kauneimmillaan ja miksei myös itsesensuuria, sillä huonot puolet on tehokkaasti unohdettu mainita tai vähätelty mitättömiksi ja vain plussat on tuotu äänekkäästi esiin; silti ei suoraan valehdeltu – ainakaan näkyvästi. Sekä itsesensuuri että eufemismi ovat nakertaneet demokratian käsitettä niin tehokkaasti, että siitä on tullut oikeudenmukaisen kansanvallan irvikuva sekä juntta- ja enemmistödiktatuurin synonyymi.
Kolkuttimen omastunnostani ajat sitten tiputettunani ja hukattuani sekä Metternichin sielunveljenä voin tässä heittää ensimmäisen kiven. Itsesensuurin käyttö on usein järkevää muulloinkin kuin oman uran kehityksen varmistamisessa, esimerkkinä olkoon vaikkapa kansallinen etu. Politiikassa rehellisyydestä ei voi koskaan mennä takuuseen, melkein sanoisin useimmiten kyseessä on luova mielipide tai harkittu huijaus, josta jotkut käyttävät nimitystä diplomatia. Itsesensuuri on kuin ilman lämpötila: tietty alue on mukavaa tai ainakin siedettävää, äärirajat ovat tappavia. Joskus kuulee myös sanottavan, että eufemismi on itsesensuurin toukka-aste. Ottaa niistä selvän!
Eräs kommunikoinnin muoto, jolla asioiden oikea laita pyritään häivyttämään, on englanninkielisten sanojen käyttö tekstissä ja puheessa, kun ei haluta sanoa suomeksi asian todellista laitaa. Sanakirjaan katsoessaan kyseisen sanan kohdalla on jopa kymmenen tai enemmän eri merkitystä, valitse niistä sitten oikea. Joku sivistynyt sanoisi, että näin falsifioidaan itse asia.
Viisasta puhetta. Näinhän se menee ja tunnistamme kyllä mitä taustalla on, mutta miten sen poliitikko muutoin sanoisi? Takki kääntyy, kun joutuu oppositioon ja saa uudet kumppanit sinne. Siinä myydään hyviä ajatuksia ja periaatteita ja ostetaan uusia mielipiteitä. Keskusta hyödyntää nyt lujasti edelisten hallitusten aikaansaamattomuutta, mutta mahdollisia hyviäkin ideoita, joita ei oppositiossa voinut asettua tukemaan. Sellaista se politiikka on.
Ilmoita asiaton viesti
Monesti siis ”monesti jutun henkeen sopivasti” kaikessa lopullisessa päätöksenteossa kysymys on myös rahasta. Sen vuoksi monet politiikkoparkamme kuten myöskään me tavalliset blogistitkaan emme varmaan kovin suorasukaisesti voi tehdä kirjallisissa esityksissä, puheissa tai some-mielipiteenvaihdossa kovin suorasanaisia tai suorasukaisia ehdotuksia tai päätelmiä yhteiskuntaa liipovista asioista. Että niinpä.
Ilmoita asiaton viesti