Kokomaito taas kunniaan

Harva kiistää Pekka Puskan ansioita aikuisväestön sydän ja verisuonisairauksien vähentämisestä Itä-Suomessa. Antti Heikkilän suositukset kokomaidon, voin ja punaisen lihan käytöstä on kirottu maan rakoon. Nyt näyttää kuitenkin suunta kääntyneen, jos uskoo Washingon Postin eilistä (6.10.2015) laaja artikkelia.

Vastoin Yhdysvaltojen hallituksen ravintosuosituksia tiedemaailmasta tulee tutkimuksia, joiden mukaan kokomaidon käyttö alentaa sydänsairauksia ja on terveydelle eduksi. Perinteinen virallinen käsitys on ollut, että tyydytettyjen kovien rasvojen (maitotuotteet, punainen liha) syönti lisää sydänsairauksia, minkä vuoksi on neuvottu korvaamaan ne hiilihydraateilla ja tyydyttämättömillä rasvoilla (kala, pähkinät, vihannekset, kasviöljy). Kokomaidosta tehtiin mörkö, jota piti välttää.

Minnesotan yliopiston tutkija Ancel Keyes antoi 1953 'rasvavaroituksen', joka valtasi koko maailman terveysalan. Norjassa, Yhdysvalloissa, Englannissa ja Suomessa saatiin samansuuntaisia tuloksia. Yhdysvalloissa viralliset ravintosuositukset ja -tavoitteet kohtelivat tylysti tukiaisten osalta maito- ja karjatuotteita, kun tutkimustuloksia oli sopivasti yksinkertaistettu. Keysin tutkimukset osoittivat, että tyydyttämättömien rasvojen käytöllä on yhteys sydän sairauksiin, mutta ne eivät osoittaneet, että sydänsairaudet johtuvat kovien rasvojen käytöstä.

Vuonna 2010 American Journal of Clinical Nutrition julkaisikin tekstin, jonka mukaan ei ole mitään merkittäviä todisteita sille, että tyydytettyjen rasvojen käyttö ruokavaliossa lisäisi sydänsairauksia tai 2-tyypin diabetesta. Nykytutkijoilta kuulee muun muassa lausuntoja, joiden mukaan kovien rasvojen korvaamisella ruokavaliossa hiilihydraateilla ei ole mitään vaikutusta sydän ja verisuonitauteihin. Siten maitopelottelulla ei ole tieteellistä pohjaa.

Silmiini ei ole juuri nyt sattunut kasvuiässä olevan väestön laajasti hyväksyttyyn tieteelliseen tutkimukseen perustuvia ravintosuosituksia maitotuotteiden osalta.

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu