Tärkeitä ravintoaineita käyttökieltoon

USA:n terveysvirasto (U.S. Food and Drug Administration, FDA) on asettanut transrasvat täydelliseen käyttökieltoon vuodesta 2018 lähtien, koska niiden on todettu uhkaavan terveyttä kansallisella tasolla. Transrasvoja sisältävien elintarvikkeiden poistamisella ruokalautaselta vältetään vuosittain arviolta 20 000 sydänkohtausta, joista 7000 olisi kuolemaan johtavia.

Transrasvoista voimme syyttää saksalaista kemistiä Wilhelm Normannia, joka osoitti, että lisäämällä hyrdolysoivaa ainetta kasviöljyyn aiheutti tämä kemiallisen reaktion, joka kiinteytti ja lisäsi sen säilyvyyttä. Pommin laukaisi Time-lehti 1961 kirjoittamalla, että osittain hydrolysoidut rasvahapot (transrasvat), jotka ovat eläinrasvoihin verrattuna halpoja ja helposti tuotettavia, eivät ehkä olekaan niin terveellisiä.

Kasvisrasvojen kiinteyttäminen hyväksyttiin kuitenkin yleisesti 1980-luvulla, koska käsityksen mukaan ne olivat tyydytettyihin rasvoihin nähden terveellisempiä. Sen seurauksena yritykset riensivät hyväksyttämään erilaisia kombinaatioita kasvisrasvojen osittain tai kokonaan hydralisoiduista tuotteista, jotka eivät ehkä olleetkaan kovin terveellisiä. Ei yksinomaan pikaruokaketjujen kautta koko maailman ruokavalio ja ruuanvalmistus muuttui, kun transrasvoista tuli kaikkivaltiaita.

Niin yleistyivät grillatut ruuat, teollisesti valmistetut sämpylät, pakastetut ranskanperunat, pizzat, murot ja popcornit. Elintarviketeollisuus on ollut yksi parhaimmista sijoituskohteista, kun muuntorasvoilla estettiin tuotteiden eltaantuminen ja ulkonäkö pystyttiin pitämään herkullisena. FDA:n mukaan 95% kekseistä ja 80 % pakasteruoista valmistetaan transrasvoilla. Koko ajan hälytyskellojen äänet voimistuvat ympäri maailmaa.

Pitkään ja monesti vielä nytkin kasviperäisiä rasvoja pidettiin terveellisempinä ja suositeltavimina kuin eläinrasvoja. Ajan myötä moderoitujen kasviperäisten rasvojen vaarallisuus tuli ilmi. Esimerkiksi munuais-, sydän- ja verisuonisairaille on tehty mittauksia, että transrasvat sekoittavat neljässä tunnissa veriarvot niin rasvojen, fosforin, insuliini kuin sokerin osalta merkittävästi. Virtsa- ja sydänvaivoita tällaiset muutokset voivat olla todella vaarallisia.

WHO arvioi, että vuonna 2012 transrasvat aiheuttivat 12,5 miljoonan ihmisen ennenaikaisen kuoleman ollen maailmanlaajuisesti suurin kuolemaa aiheuttaa tekijä varsinkin uusissa kehittyneissä maissa.

Huonoon ruuansulatukseen ja sen sairauksiin liittyy usein ylipaino, 2-tyypin diabetes, lihasten tulehdusherkkyys, hapenottojärjestelmä häiriöt, korkea verenpaine ja valtimokovettumat. Viime aikoina tähän luetteloon on lisätty alzheimertauti ja muut muistisairaudet.

Neuvojat suosittelevat tuoreita ruoka-aineita valmistuksessa, ja välttää tulisi säilyke- ja pakasteruokia. Esimerkiksi kokojyvävilja ja pellavansiemenet on syytä nostaa arvoonsa ja kaikessa valmistuksessa tulisi käyttää mahdollisimman vähän rasvaa eikä valmistuslämpötila saisi nousta 180 °C korkeammaksi, koska silloin muuttuvat muut rasvat transrasvoksi. Ruoka pitää valmistaa hiljaisella tulella kuten mummo aikoinaan.

(Lähde: Quo no. 241/oct. 2015 ss. 42-46)

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu