Tärkeitä ravintoaineita käyttökieltoon
USA:n terveysvirasto (U.S. Food and Drug Administration, FDA) on asettanut transrasvat täydelliseen käyttökieltoon vuodesta 2018 lähtien, koska niiden on todettu uhkaavan terveyttä kansallisella tasolla. Transrasvoja sisältävien elintarvikkeiden poistamisella ruokalautaselta vältetään vuosittain arviolta 20 000 sydänkohtausta, joista 7000 olisi kuolemaan johtavia.
Transrasvoista voimme syyttää saksalaista kemistiä Wilhelm Normannia, joka osoitti, että lisäämällä hyrdolysoivaa ainetta kasviöljyyn aiheutti tämä kemiallisen reaktion, joka kiinteytti ja lisäsi sen säilyvyyttä. Pommin laukaisi Time-lehti 1961 kirjoittamalla, että osittain hydrolysoidut rasvahapot (transrasvat), jotka ovat eläinrasvoihin verrattuna halpoja ja helposti tuotettavia, eivät ehkä olekaan niin terveellisiä.
Kasvisrasvojen kiinteyttäminen hyväksyttiin kuitenkin yleisesti 1980-luvulla, koska käsityksen mukaan ne olivat tyydytettyihin rasvoihin nähden terveellisempiä. Sen seurauksena yritykset riensivät hyväksyttämään erilaisia kombinaatioita kasvisrasvojen osittain tai kokonaan hydralisoiduista tuotteista, jotka eivät ehkä olleetkaan kovin terveellisiä. Ei yksinomaan pikaruokaketjujen kautta koko maailman ruokavalio ja ruuanvalmistus muuttui, kun transrasvoista tuli kaikkivaltiaita.
Niin yleistyivät grillatut ruuat, teollisesti valmistetut sämpylät, pakastetut ranskanperunat, pizzat, murot ja popcornit. Elintarviketeollisuus on ollut yksi parhaimmista sijoituskohteista, kun muuntorasvoilla estettiin tuotteiden eltaantuminen ja ulkonäkö pystyttiin pitämään herkullisena. FDA:n mukaan 95% kekseistä ja 80 % pakasteruoista valmistetaan transrasvoilla. Koko ajan hälytyskellojen äänet voimistuvat ympäri maailmaa.
Pitkään ja monesti vielä nytkin kasviperäisiä rasvoja pidettiin terveellisempinä ja suositeltavimina kuin eläinrasvoja. Ajan myötä moderoitujen kasviperäisten rasvojen vaarallisuus tuli ilmi. Esimerkiksi munuais-, sydän- ja verisuonisairaille on tehty mittauksia, että transrasvat sekoittavat neljässä tunnissa veriarvot niin rasvojen, fosforin, insuliini kuin sokerin osalta merkittävästi. Virtsa- ja sydänvaivoita tällaiset muutokset voivat olla todella vaarallisia.
WHO arvioi, että vuonna 2012 transrasvat aiheuttivat 12,5 miljoonan ihmisen ennenaikaisen kuoleman ollen maailmanlaajuisesti suurin kuolemaa aiheuttaa tekijä varsinkin uusissa kehittyneissä maissa.
Huonoon ruuansulatukseen ja sen sairauksiin liittyy usein ylipaino, 2-tyypin diabetes, lihasten tulehdusherkkyys, hapenottojärjestelmä häiriöt, korkea verenpaine ja valtimokovettumat. Viime aikoina tähän luetteloon on lisätty alzheimertauti ja muut muistisairaudet.
Neuvojat suosittelevat tuoreita ruoka-aineita valmistuksessa, ja välttää tulisi säilyke- ja pakasteruokia. Esimerkiksi kokojyvävilja ja pellavansiemenet on syytä nostaa arvoonsa ja kaikessa valmistuksessa tulisi käyttää mahdollisimman vähän rasvaa eikä valmistuslämpötila saisi nousta 180 °C korkeammaksi, koska silloin muuttuvat muut rasvat transrasvoksi. Ruoka pitää valmistaa hiljaisella tulella kuten mummo aikoinaan.
(Lähde: Quo no. 241/oct. 2015 ss. 42-46)
Pitkä kypsennys perusraaka-aineista kunniaan.
Ilmoita asiaton viesti
Britannian diabetesyhdistys on julistanut kiroukseen muun muassa seuraavat ruoka- ja elintarvikkeet, jotka todennäköisesti sisältävät merkittäviä määriä hyrdolysoituja rasvoja:
popcornit (erityisesti mikrouuniin tarkoitetut)
pussissa tarjottavat ranskalaiset perunat
tehdasvalmisteiset sämpylät (usein esim. hampurilaissa)
kestosäilyvät ruokavalmisteet (kestokerma, …)
pikaruoka
paistetut ruuat
keksit ja pitkään säilyvät konditoriatuotteet
pakastetut pizzat
esikypsennetyt ja kuorrutetut ruokavalmisteet (kroketit, ..)
(Lähde: Quo no. 241/oct. 2015 s. 46)
Ilmoita asiaton viesti
Monia kiellossa olevia tämän päivän perheissä syödään. Valmisruoat ovat yleistyneet. MacDonals ilmeisesti vähentää bisnestään. Hyvä niin. Toki joskus hyvin harvoin lankean macciruokaan minäkin. Olisiko terveellisillä pikaruoilla markkinarako?
Ilmoita asiaton viesti
>#3/IL: ”Olisiko terveellisillä pikaruoilla markkinarako?”
Voisin kuvitella, että on ja että joku kaukonäköinen sen puolen bisnestä miettii kuumeisesti.
Jos teollisesti valmistettujen elintarvikkeiden kokonaisrasvapitoisuus on 30-35%, niin em. lähteen mukaan joidenkin terveysviranomaisten karkea suositus rasvajakaumaksi on:
tyydytetyt rasvat <10%
puolityydytetyt rasvat 5%
monotyydytetyt rasvat 15-20%
omega6 5-8%
omega3 1-2%
transrasvat <1%
Ilmoita asiaton viesti
Riistaruoallakin voisi olla isompi markkinarako, mutta metsästäjäthän ne itse pakastavat ja markkinoile tulee niukasti tarjolle.
Löysin hyvän kirjoituksen rasvoista ja otin tämän muistutukseksi: mitä enemmän jalkoja, sitä epäterveellisempää rasvaa. Heräsi kuitenkin kysymys onko porossa, hirvessä ja peurassa paljon huonoja rasvoja. Nauttivat metsän antimia. Rypispossun rasva saadaa paremmaksi rypsiöljyä syöttämällä miksi ei sitten näiden luonnossa elävien rasva olisi vieläkin parempaa. Ainakin peuralla sitä on lihassa vähän, kun rasvat löytyvät isoina möykkyinä syksyllä eri kohdista ruumiin sisusta.
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.k…
Ilmoita asiaton viesti
Taannoin julkistettiin tutkimus, jonka mukaan useimmat kasviöljyt ovat vaarallisia, mikäli näitä käytetään paistamiseen, sillä suurissa lämpötiloissa niissä muodostuu rajusti syöpää aiheuttavia aldehydejä.
Voi, ihra ja kookosrasva puolestaan kestävät kuumiakin lämpötiloja ja ovat joidenkin mukaan mainettaan paljon parempia terveydenkin kannalta. Öljyistä oliiviöljy ( ei neitsytöljy ) on ilmeisesti suositeltavin kuumalle pannulle.
Aiheeseen… Monet – kuin myös itse – tekevät voileipälevitteet itse sekoittamalla voita ja keltaista oliiviöljyä keskenään, jota voi myös maustaa haluamallaan tavalla.
Ilmoita asiaton viesti