Tango

Nyt kun kansallisoopperammekin on vihdoin tunnustanut lavatanssin suomalaiseksi kulttuuriksi järjestämällä jokaisen kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona teetanssit, on hyvä kerrata tangon alkuperää.

Erään väitteen mukaan tangon rytmi ja melodia ovat peräisin eri alueilta: rytmi tuli Afrikasta
ja melodia tuli Argentiinaan kahta reittiä. Ehkä vähän varhaisempi melodian tulo tapahtui reittiä Espanja→ Uruguayn Montevideo →Rio de la Platan alue. Tällä alueella oli suhteellisen runsas neekeriorjien jälkeläisten asukasmäärä, minkä vuoksi tämä melodia sulautui heidän tanssimaansa candombeen. Toinen reitti lähti Euroopasta Kuubaan ja sieltä Montevideon kautta Buenos Airesiin, jossa tämä melodia antoi vaikutteita siellä suosiossa olevaan milongaan.

Italialaisten ja espanjalaisten siirtolaisten osuus tangojen säveltämisessä ja esittämisessä on ollut tunnustetusti merkittävää. Sen sijaan vähemmälle huomiolle on jäänyt sattuneesta syystä eurooppalainen tuulahdus tangon koreografian kehityksessä. Valkoinen orjakauppa kukoisti ja varsinkin Ranskasta tuli tanssitaitoisia naisia Buenos Airesiin esiintymään tanssijoina, vaikka lähes kaikki päätyivätkin ilotalojen viihdyttäjiksi. Nämä tangon suurkuluttajat antoivat vahvan panoksensa myös tangon koreografian kehittymiselle. Tarinan mukaan miehellä ei ollut asiaa ilotaloon, ellei hänellä ollut tuomisenaan myös uutta tanssikuviota.

Suomeen tango tuli ennen muuta Saksan kautta. Saksalainen marssin rytmi, venäläinen kaihoisa melodia, amerikkalainen foxtrotin nytkytys ja suomalainen virsimusiikki ovat olleet meidän rakkaan tangomme ehtymättöminä lähteinä. Alunperin Suomessa puhuttiin foksitangosta, kun sitä tanssittiin perinteisin kävelyaskelin. Sana foksi tipahti sitten jossakin kohtaa pois ja jäljelle jäi tango ja tietysti kävely..

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu