Makeata mahan täydeltä

Miksi sokerin syömisen lopettaminen on niin vaikeaa? Sokerin käyttöä suosii kolme päätekijää: synnynnäisesti pidämme sokerista, sitä on kaikkialla tarjolla ja sen käyttö on tuonut mukanaan riippuvuutta. Ihmisen kehityskaareen sokeri tuli muun muassa, koska se antoi energiaa ja koska makeat hedelmät eivät yleensä olleet myrkyllisiä kuten monet kitkeränmakuiset.

Tässä sivuutan makeat hedelmät, joiden syönti on monestakin syystä terveellistä, ja keskityn elintarvikkeisiin lisättyyn sokeriin ja makeutusaineisiin. Terveysalan asiantuntijoiden mielestä parasta, mitä terveytensä eteen voi tehdä on lopettaa sokerin syönti. Esimerkiksi ne, jotka saavat 20% päivittäisestä energiatarpeestaan elintarvikkeisiin lisätystä sokerista tai karkeista ovat vaarassa kuolla sydänsairauksiin 38% suuremmalla todennäköisyydellä kuin ne, jotka tyydyttävät energiatarpeensa ei-sokeroiduilla elintarvikkeilla.

Keskivertoamerikkalainen saa lisäsokeria päivittäisestä syönnistään 270 kalorin edestä, mikä vastaa noin 17 teelusikallista sokeria. Sokeria on lisätty lukemattomiin elintarvikkeisiin: karkit, keksit, murot, yugurtit, limut, .. Kuluttajan on oltava salapoliisi, jos aikoo saada selville, paljonko niissä on lisäsokeria luonnollisen sokerin lisäksi.

Sokerin ja alkoholin käytöllä on samoja piirteitä. Kohtuukäyttö on usein hyväksi ja suositeltavaa, mutta liikakäyttö vahingollista. Eräs arvio on, että päiväannoksena 40 g (noin 10 teelusikallista) on kohtuukäytön yläraja. Jos sokerin suurkuluttaja ei pysty hallitsemaan sokerin syöntiään, on paikallaan kipittää alan psykiatrin pakeille tai ainakin hakeutua vertaisryhmiin.

 

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu