Suomi suureks' ja viina vapaaks'

Väittäisin kuitenkin, että supermarketista saa ostaa kossua ennen kuin Viipuri on länsisuomalainen varuskuntakaupunki. Nyt kun hiihtolomakausi on kohta kuumimmillaan eikä kunnon hiihtolumesta ole tietoa, niin saattaa muki osua entistä herkemmin käteen. Ei tuohon kesäänkään niin kovin pitkä matka ole, joten aina on paikallaan muuttama varoittava sana ennen kuin tekee sinunkaupat Turmiolan Tommin kanssa.

Toiset juovat viinaa pitääkseen hauskaa ja toiset pitävät hauskaa juodessaan viinaa. Se pieni sarvipää, joka asuu aivoissamme kieltää meitä loma-aikana menemästä treenisalille ja kannustaa ottamaan riippumatossa roikkuen kunnon paukut tai sitten ison jäätelöannoksen. Fiksummat osasaavat rentoutua kunnolla, mutta miten mahtaa meikäläisen kunnon käydä.

Kestää paljon kauemmin toipua neljän viikon hampurilais-rommikolaruokavaliosta kuin vastaavasta silakka ja kaljakuurista. Muki silloin tällöin nautinnoksi on paikallaan, mutta on hyvä tietää viinan seuraukset.

Alkoholi ei sammuta janoa. Se on diureetti eli kiihdyttää virtsan eritystä, jolloin kehosta poistuu ylenmäärin myös vettä ja keho 'kuivuu'. Makea limonadit ja mehut sen kun pahentavat tilannetta. Eli jos juopotelet, juo ensin pohjalle vettä kunnolla.

Alkoholi lihottaa. Grammassa alkoholia on seitsemän kilokaloria ja rasvassa vastaavasti yhdeksän. Energiasisällön kannalta kunnon paukun naukkaaminen on sama kuin vetäisi lusikalla voita. Ei tässä kaikki. Alkoholi alentaa testosteronin tuottoa ja laukaisee kortisolin eli stressihormonin tuotannon, mikä edesauttaa rasvan kerääntymistä kehoon. Lisäksi helposti alkoholinoton yhteydessä syödään roskaruokaa eli transrasvoja.

Alkoholi ei anna nukkua kunnolla muun muassa, koska aineenvaihdunnan kiihtyessä joutuu juoksemaan jatkuvasti pytyllä, jolloin syvä uni häiriintyy ja herättyään ihminen tuntee itsensä väsyneeksi.

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu