Viisi pahinta koukuttavaa ainetta

Tutkimus väittää, että alkoholi koukuttaa enemmän kuin kokaiini. Bristolin yliopiston psykofarmakologian professori David Nutt tullut muun muassa tähän tulokseen luokitellessaan huumeiden vaarallisuutta ja niiden aiheuttamaa riippuvuutta.

Odotusten mukaan heroiini on sijalla 1. ”Hepo” vaikuttaa aivojen palkitsemiskeskukseen nostamalla dopamiinitasoa 200%. Toisena on alkoholi, joka aiheuttaa riippuvuutta lähes yhtä paljon kuin heroiini. Riippuvuusasteikolla 0-3 alkoholi saa arvon 2,3 ja heroiini 2,5. Joka neljäs säännöllisesti alkoholia käyttävä tulee enemmän tai vähemmän siitä riippuvaiseksi, kun vastaavasti kokaiinin käyttäjistä vain joka viides. Kokaiini on siis listalla kolmantena ja maailmassa sen käyttäjiä arvioidaan olevan 14 – 20 miljoonaa.

Neljäntenä ovat barbituraatit, joita on käytetty rauhoittavissa ja unilääkkeissä. Niiden käytöstä lääkkeissä on luovuttu. Viidentenä on nikotiini, joka nostaa heroiinin tapaan dopamiinitasoa 20 – 40 %. WHO:n mukaan maapallolla tupakoi 1 mrd ihmistä ja tupakka tappaa niistä joka vuosi ½ miljoonaa.

 

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu