Ikäänny terveesti lihomatta

Saksanpähkinöistä ja manteleista ollaan vauhdilla tekemässä terveysruokia, jos tutkimuksiin on uskomista. Niitä syömällä päivittäin sopiva määrä ikääntyy terveellisesti. Esimerkiksi San Diegon ja Barcelonan yliopistollisissa laitoksissa on tutkimuksin päädytty tämänsuuntaisiin tuloksiin.

Eräässä kokeessa 707 yli 65-vuotiasta ihmistä vuoden ajan puolet tyydytti 15% päivittäisestä energiatarpeestaan pähkinöillä ja vertailuryhmä söi normaalisti mutta ilman pähkinöitä. Ryhmien välillä ei havaittu eroja rasvojen (triglyseridien) tai hyvän kolesterolin (HDL) tasoissa, mutta pähkinäryhmällä huonon kolesterolin (LDL) taso oli selvästi alentunut.

Vaikka pähkinöiden energiasisältö on korkea, niin niiden syömisen ei havaittu tuovan mukanaan haitallista ylipainoa. Viitteitä on saatu myös siitä, että ikäihmisillä pähkinöiden syönti parantaa ruuansulatusjärjestelmän bakteerikantaa, millä taas on yhteys muun muassa tulehdusherkkyyteen ja kolesterolitasoihin. Bakteerikannan tutkimuksista pähkinöiden päiväannos oli noin 40 grammaa.

Muistan aikoinani lukeneeni hollantilaisesta tutkimuksesta, jossa saksanpähkinöiden päiväannos oli 10 grammaa ja tämä määrä piti sydänsairaudet loitolla. Uskokoon ken tahtoo näihin tutkimuksiin, mutta tarinoinakin mielenkiintoisia. Pitää tästä kiirehtiä valmistamaan perillisten suosittelemaa läskisoosia luonaaksi!

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu