"Vaari paijaa!"

Kosketus on ihmisen varhaisin yhteys maailmaan. Vastasyntyneelle kosketus ja läheisyys ovat elintärkeitä, jatkuu läpi elämän ja vanhuksena ympyrä sulkeutuu. Kosketusvajeessa elävistä kasvaa häiriintyneitä ja henkisesti stressaantuvia nuoria ja aikuisia, jotka eivät pysty kiintymään toisin. Edellä oleva on lainattu Kirsi Heikkisen upeasta artikkelista 'Tunto liimaa ihmiset yhteen' (HS 18.4.2016 ss. B8-9). Otsake on ollut 5-vuotiaan tyttärentyttäreni mummolan yökylän ’iltarukous’ nukkumaan mentäessä ja päänsilityksen aloituksesta ei mene kuin muutama minuutti nukahtamiseen.

Uuden Testamentin ilosanomassa kosketuksen parantavasta voimasta ja rakkaudesta on lukuisia mainintoja mutta ei nyt tule mieleeni mainintoja seksuaalisuuden synnillisyydestä, mikä on lähinnä kirkon oma jälkikäteinen keksintö. Jeesus kohotti lemmikeikseen aviorikkojattaren, joutilaan Marian, syntisen Magdalenan sekä epäpuhtaan samarialaisnaisen. Ilosanomassa suudellaan, syleillään, siunataan ja ajetaan pois riivaajia. Kosketuksessa osapuolien aivojen palkitsemiskeskuksissa kehittyy oksitosiinia eli rakkaushormonia, minkä vuoksi stressihormonin tuoma ahdistus vähenee, hyvänolontunne lisääntyy ja olosuhteet kaikelle paranemiselle ja sietämiselle kehittyvät suotuisaan suuntaan.

Vanhastaan tiedetään, että yhdessäolo ja musiikki on tärkeitä hyvinvoinnin lähteitä. Ne herättävät aivojen palkitsemisjärjestelmät ja sysäävät oksitosiinin avulla elimistöön luottamusta, kiintymystä ja rakkautta. Vuosisatoja aikuisväestö kävi seuroissa ja arvosti niitä. Elämänkumppania etsivä nuorempi väki pani piirileikin ja myöhemmin lavatanssin vakavamman yhdessäolon edelle.

Ihanteellisimmillaan lavatanssissa toteutuvat samalla kertaa liikunta, sosiaalisuus, musiikki ja kosketus. Huolet eivät silloin paina eikä selkää kolota, kun kipu- ja ahdistuskynnykset ovat katonrajassa. Vahinko etteivät poliittiset päättäjät osaa arvostaa tätä perinteistä kulttuurimuotoa, vaan ainoastaan passiiviset (istuminen katsomossa yleensä alkoholin vaikutuksen alaisena) saa heiltä kultturellista huomiota osakseen. Yksi syy voi olla se, ettei lavatanssin avulla voi tehdä politiikkaa ja poliitikot ajattelevat ensi kädessä vain seuraavia vaaleja. Eliittikulttuurin ja urheilun myötäilemisellä ollaan median otsikoissa ja pönötetään kuvissa, siksi ne menevät lavatanssin edelle.

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu