Makuelämyksiä ja maailmanparannusta

Moni on julistautunut viinin asiantuntijaksi, mutta harva viiniasiantuntija aikansa tätä alaa sinnikkäästi harrastettuaan on lyönyt rumpua alkoholisoitumisellaan.

Alkoholi nostaa mielialaa, antaa viisauden tunteen eli aivoissa palkitsemishormonien taso kasvaa ainakin nousuhumalassa tiettyyn promillerajaan asti. Kuulee väitettävän, että todellisuudessa tämä on alkoholin nauttimisen tärkein syy, mutta yleisesti siitä vaietaan häveliäästi ja puhutaan sivistyneesti makuelämyksistä. Alkoholi on siitä armollinen ’lääke’, että sen suurkuluttajat kuvittelevat edelleen olevansa yhtä skarppeja, fiksuja ja oivaltavia kuin ennen alkoholisoitumistaan eli se on sairaus, joka kieltää itsensä. Eivät terveet tarvitse parantajaa.

Mielenkiintoista on, että antiikin tarinoissa ei juuri puhuta viinin makuelämyksistä vaan päihtymyksen tuomasta hyvän olon tunteesta. Symposium tarkoitti alun perin pelkästään juominkeja ja laakeriseppeleen uskottiin tuovan seuraavan päivän krapulan tavallista loivempana.

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu