Ylemmyyttä ja kunniaa
Näin puolustusvoimain lippujuhlan päivänä herahti mieleen kunnia- ja ansioasiat. (Olen kuuleviani arvoisan lukijaan mumisevan jotain siihen suuntaan, että ’happamia sano kettu..’ mutta en tunnusta huomaavani tätä.)
Ihminen kaipaa arvostusta, tärkeänä olemista, huomaavaisuutta. Siksi jokainen on perso kehumiselle. Entinen kollegani oli omaksunut käytännön: kaksi tuntia päivässä esimiehen kehumista ei mene koskaan hukkaan. Tätä periaatettaan hän noudatti säntillisesti.
Sanojensa mukaan Napoleon johti mahtavaa armeijaansa kunniamerkeillä ja nimityksillä. Ylivertaisen koristeellisia olivat myös entisen Neuvostoliiton johtoportaan rintamukset. Tulee väkisinkin mieleen punikkien pilkkalaulu Mannerheimista: ’.. rinta on kuin romukaupan ikkuna’.
Huomionosoituksien myöntämisessä osittain käytetään hyväksi ja pyritään häivyttämäään ihmisen pelkoa siitä, että hän tulee marginalisoiduksi tai nolatuksi ja paljastuu hänen taitamattomuutensa, puutteensa tai vajavuutensa. Kunnia on sellaista, joka riippuu toisesta, ei kukaan ole kunnioitettu sinänsä, sillä toisen avulla hän saa osakseen kunniaa. Schopenhauer määritteli asian seuraavasti: ”Kunnia on, objektiivisesti, toisten mielipide meidän arvostamme ja, subjektiivisesti, meidän tähän mielipiteeseen kohdistuva pelkomme”.
→ #1/TP: ”.. ampumamerkin”
Kuntoisuusmerkkien lisäksi äkkiseltään ei tule mieleeni muita rauhanaikaisia kunniamerkkejä, jotka ovat ansoista.
Ilmoita asiaton viesti
Varusmiehenä rohkaistuin käskynjaon yhteydessä kysymään, että ”enkös mie saanukkaan hiihtomerkkiä, vaikka niin kovvaa hiihin?” Vääpeli selasi listansa vielä kerran läpi, ja vastasi: ”Ette.”
Arvaa harmittiko? Luuli hiihtäneensä lujaa mutta ei päässyt edes III luokan merkkiin käsiksi – säälittävä tapaus tuo alokas Kokko.
Juttu ei jäänyt siihen. Jonkin ajan kuluttua sain käskyn saapua vääpelin toimistoon. Herra sotilasmestarihan se siellä ilmoitti korjaavansa virheensä, koska hiihtotuloksen perusteella Kokolle kuului kuin kuuluikin II luokan merkki. Olin periaatteessa tyytyväinen, mutta patterilliselle it-alokkaita jäi sekä hiihtoansioistani että persoonastani nolo käsitys.
Ilmoita asiaton viesti
”Kunnia, on sellaista, joka riippuu toisesta, ei kukaan ole kunnioitettu sinänsä, sillä toisen avulla hän saa osakseen kunniaa.” Hyvä lausahdus.
Muunneltu sananlasku – Kunnian kukko ei käskien laula.
Ilmoita asiaton viesti
Kunnia on katkera juoma, sanoi Mishima, tarttui samuraimiekkaan, ja viilsi vatsansa auki.
Ilmoita asiaton viesti
FB:n puolelta tuli kuvalinkki Pohjois-Korean kunniamerkein palkituista sankareista.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1015427547…
Ilmoita asiaton viesti
Pahoittelen kömmähdystäni, toivottavasti seuraava linkki toimii
https://scontent-lhr3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/1334…
Ilmoita asiaton viesti
Kun rintamus on täynnä, siirrytään pöksyihin; tapahtuu sitä lännessäkin.
http://images.cdn.yle.fi/image/upload//w_1200,h_80…
Ilmoita asiaton viesti