Uutta ’tietoa’ Jeesuksesta

Amerikkalainen historioitsija Joseph Atwill on kirjoittanut kirjan 'Caesar's Messiah: The Roman Conspiracy to Invent Jesus', missä hän väittää juutalaisten alituiseen kapinointiin väsyneiden roomalaisten luoneen psykologisen sodankäynnin välineeksi rauhaa rakastavan ja keisaria kunnioittavan Jeesus-hahmon myytiksi. Propagandistisen salajuonen tarkoituksena oli rauhoittaa nykyisen Israelin ja Palestiinan alueen juutalaiset, jotta kalliista sotimisesta päätäisi eroon ja juutalaisista tehtäisi kuuliaisia Rooman alamaisia. Siten kristinusko ei olisi alkanutkaan uskonnollisena liikkeenä vaan roomalaisten huijauksena.

Historioitsijat ovat yleisesti jättäneet vähäiselle huomiolle sen tosiasian, että Jeesuksen maallisen vaelluksen paikat seuraavat yllättävän tarkkaan keisari Vespasianuksen tämän pojan, Tituksen johtamien roomalaisten sotajoukkojen liikkeitä näiden yrittäessä tukahduttaa juutalaisia kapinoitsijoita. Titus muistetaan varsinkin Jerusalemin tuhoamisesta vuonna 70.

Jeesuksen ja keisari Augustuksen elämäkerrat kirjoittajien mukaan muistuvat hämmästyttävän paljon toisiaan. Historioitsija Livius kuului keisari Augustuksen sisäpiiriin. Hän kirjoitti laajan Rooman historiaa käsittelevän 142 kirja käsittävän teoksen ’Ab urbe condita’, jonka tarinat varmaan olivat Uuden Testamentin kirjoittajille tulleet tutuiksi, ainakin päätellen niiden yhdenmukaisuuksista. (Viite: mm. Suomen Rooman-instituution vuosina 1983-1985 johtajana olleen Veikko Litzenin teos ’Tie Nikeaan’, 2009)

Uuden Testamentin tarinat sopivat ainakin tiettyyn rajaan asti mainosti Roomalle. Ei voi ainakaan helposti sulkea pois sitä mahdollisuutta, että evankeliumien kirjoittajat tai heidän avustajansa olisivat olleet ainakin osittain keisarin uskollisia alamaisia.

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu