Muistisairauksien varhaisoireiden havaitseminen
Alzheimer-taudin kehittymisen kannalta avainproteiini on beeta-amyloidi (Aβ). Alzheimeria sairastavien aivoihin kertyy normaalia runsaammin Aβ-plakkia, joista toiset ovat epätyypillisiä terveissä hermosäikeiden kerroksissa. Koe-eläimillä on testattu kantasolun siirtämistä terveestä luuytimestä sairastuneeseen luuytimeen. Siirretty kantasolu on tällöin nopeuttanut aivoihin kertyneen Aβ:n hajoamista.
Isotooppilääketieteessä käytetään positroniemissiotomografiaa (PET) esimerkiksi Aβ:n skannaamiseen. Se on hidas ja kallis menetelmä. Nyt Kanadassa Campbell's Lab on kehittänyt polarisoidun valon käyttöön perustuvan menetelmän, jolla ’aivojen ikkunasta’ eli silmän verkkokalvolta mitataan Aβ:n tasot, jotka korreloivat aivojen vastaaviin tasoihin. Tämä ’arkikäyttöön’ soveltuva fluoresenssikuvaus (Optical Coherence Tomography, OCT) perustuu siihen, että Aβ absorboi ja taittaa polarisoidun valon eri aallonpituuksia toisin kuin ympäröivä kudos ja tästä päästään kiinni Aβ:n määrään. Näin ei tarvita esimerkiksi merkkiaineiden ruiskutusta kudoksiin.
Alzheimeriin ennaltaehkäisevänä ja varsinkin hidastavana hoitomuotona on viime vuosina alettu käyttämään fyysisiä, sosiaalisia ja musiikillisia keinoja, joista Amerikan mantereilla yleisin on tangoterapia. En pitäisi mahdottomana, jos muutaman vuoden päästä muistisairauksien ennaltaehkäisyyn sekä oheishoitomuotona olisi yleistynyt tanssiterapia, jolloin lavatanssi pääsisi taas arvoon arvaamattomaan biletyksen sijaan, vaikka sekin täyttää erään onnellisuuden kriteereistä eli että ympärillä on toisia ihmisiä. Tanssin jumalatar Terpsícore kääntyy kreikasta suomeksi jotenkin seuraavasti: se joka valaisee sydäntä ja tekee sen olon mukavaksi.
Muistan joku aika sitten jostakin (?) lukeneeni, että hajuaistin heikkeneminen saattaa olla merkki Alzheimerin ensioireista.
Joo, hajuaistin heikkeneminen on varhaisoire. Sinänsähän tautiprosessiin ei suoraan pystytä vaikuttamaan, joten taudin seulonta on hyödytöntä. Tango jms. tekee kaikille ikäihmisille aivan epäilemättä hyvää. Lääkkeistä ei arinakaan varhaisvaiheessa mitään hyötyä ole.
Ilmoita asiaton viesti
Mummuni sairastui kyseiseen tautiin. Kun mummu oli jonkin aikaa ollet melko sekava, mummu sai uuden lääkityksen. Mummun muisti parani selvästi ja mummu vaikutti muutenkin omalta itseltään.
Olikin melkoinen järkytys, kun tajusin, että lääkitys lykkäsi vääjämätöntä vain hetkeksi eteenpäin. Ei mennyt kauaakaan, kun mummu ei enää tunnistanut lapsenlapsiaan. Lasten unohtamiseen meni hieman pidempi aika, mutta unohtuivat kuitenkin.
Nykyisin mummun puheesta ei saa enää kukaan selvää. Sanoja tulee, mutta sanoilla ei ole mitään yhteyttä ympäröivään todellisuuteen.
Itse tässä olen kahden vaiheella. Lopetanko tupakinpolton vai en? Keuhkosyövän kanssa minulle jäisi kuitenkin jonkinlainen itsemääräysoikeus.
Niinpä niin.
Ilmoita asiaton viesti
#3
Eräs tuttava oli mm hyvä hanurinsoittaja. Hän ilahdutti itseään, tekemällä muut iloisiksi. Hän vieraili helsinkiläisissä vanhainkodeissa soittamassa hanuria. Usein hän kysyi paikallaolijoilta, mikä oli heidän häävalssinsa.
Sen kuultuaan ilmeet ilahtuivat aina.
Eikö sitä sanota, että musiikki puhuttelee ihmistä syvemmältä kuin sanat.
—
juu…. sano vaan tupakanpoltolle hyi! jopa minäkin pystyin tekemään sen jo yli 40 v sitten.
Ilmoita asiaton viesti
Jos pitää valita keuhkosyövän ja Alzheimerin taudin välillä, valintani on helppo. Ei meistä kukaan täällä loputtomiin elä.
Ilmoita asiaton viesti
→ 6/SL: ”..Ei meistä kukaan täällä loputtomiin elä.”
En uskalla ottaa kantaa toisten puolesta, mutta itse olen ajatellut matkata Styksin lauttarantaan ensimmäisessä luokassa ennen kuin astun Kharonin vuotavaan lauttaan ja lähden kiertämää Haadesta yhdeksän kertaa ja sitten vasta pääsen silittämään Kerberos-koiran turkkia.
Ilmoita asiaton viesti
Nikotiini stimuloi asetyylikoliinireseptoreita; vaikutus on samantyyppinen kuin. nk. dementialääkkeillä, eli jäljellä olevista hermosoluista lisää tehoa irti.
Tupakointi ei suojaa Alzheimerilta.
Ilmoita asiaton viesti
Ei suojaa, mutta jos päässä on edes jotakin järkeen viittaavaa, löytyy kyllä konstit lähteä pois ennenenkuin päädytään muiden armoille.
Minulle itselleni on tärkeintä se, että viimeisenä päivänä minä olen se, joka sanelee ehdot…
Ilmoita asiaton viesti
Hajuaisti turtuu aika nopeasti jos on voimakas haju navettaan mennessä niin lähtiessä ei haista juuri mitään, eikä silti ole tauti iskenyt. Tanko voi silti iskeä päähän ja käsi voi jäädä valssin väliin.
Ilmoita asiaton viesti
Tänään luin ja kuuntelin isän ja pojan yhteisen ajomatkan aikana laulamia lauluja. Poika onnistui näin palauttamaan isänsä joksikin aikaan synkästä Alzheimermaailmasta ulos, normaaliin maailmaan.
Nyt poika kerää rahaa Alzheimersairaiden auttamiseksi musiikin avulla.
http://www.iltasanomat.fi/terveys/art-200000124026…
Ilmoita asiaton viesti
Eikös uusimmissa tutkimuksissa ole löydetty yhteys Alzheimer-taudin ja aivojen insuliinitason välillä, ja tällä hetkellä ovat kai käynnissä ihmiskokeet nenän kautta annosteltavan insiliinin käytöstä Alzheimer-taudin (etenemisen) estäjänä. Tutkimusryhmä kai on tuosta syystä antanut Alzheimer-taudin työnimeksi ko. projektiin; tyypin 3 diabetes.
Kokeita tehdään tietääkseni hyvin tuloksin myös aivoihin asennettavilla elektrodeilla.
Ilmoita asiaton viesti