Muistisairauksien varhaisoireiden havaitseminen

Alzheimer-taudin kehittymisen kannalta avainproteiini on beeta-amyloidi (Aβ). Alzheimeria sairastavien aivoihin kertyy normaalia runsaammin Aβ-plakkia, joista toiset ovat epätyypillisiä terveissä hermosäikeiden kerroksissa. Koe-eläimillä on testattu kantasolun siirtämistä terveestä luuytimestä sairastuneeseen luuytimeen. Siirretty kantasolu on tällöin nopeuttanut aivoihin kertyneen Aβ:n hajoamista.

Isotooppilääketieteessä käytetään positroniemissiotomografiaa (PET) esimerkiksi Aβ:n skannaamiseen. Se on hidas ja kallis menetelmä. Nyt Kanadassa Campbell's Lab on kehittänyt polarisoidun valon käyttöön perustuvan menetelmän, jolla ’aivojen ikkunasta’ eli silmän verkkokalvolta mitataan Aβ:n tasot, jotka korreloivat aivojen vastaaviin tasoihin. Tämä ’arkikäyttöön’ soveltuva fluoresenssikuvaus (Optical Coherence Tomography, OCT) perustuu siihen, että Aβ absorboi ja taittaa polarisoidun valon eri aallonpituuksia toisin kuin ympäröivä kudos ja tästä päästään kiinni Aβ:n määrään. Näin ei tarvita esimerkiksi merkkiaineiden ruiskutusta kudoksiin.

Alzheimeriin ennaltaehkäisevänä ja varsinkin hidastavana hoitomuotona on viime vuosina alettu käyttämään fyysisiä, sosiaalisia ja musiikillisia keinoja, joista Amerikan mantereilla yleisin on tangoterapia. En pitäisi mahdottomana, jos muutaman vuoden päästä muistisairauksien ennaltaehkäisyyn sekä oheishoitomuotona olisi yleistynyt tanssiterapia, jolloin lavatanssi pääsisi taas arvoon arvaamattomaan biletyksen sijaan, vaikka sekin täyttää erään onnellisuuden kriteereistä eli että ympärillä on toisia ihmisiä. Tanssin jumalatar Terpsícore kääntyy kreikasta suomeksi jotenkin seuraavasti: se joka valaisee sydäntä ja tekee sen olon mukavaksi.

Muistan joku aika sitten jostakin (?) lukeneeni, että hajuaistin heikkeneminen saattaa olla merkki Alzheimerin ensioireista.

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu