Sokeri ja rasvat
Mainosviritteinen printti-/verkkolehti Kauppasuomi numero 31 tipahti tässä joku viikko sitten postilaatikkoomme. Lukeminen jäi muiden eläkeläiskiireiden alle, kun piti käydä sillä viikolla parturissa ja seuraavalla viikolla laittaa ruohonleikkurin akku lataukseen, jotta kotiristi saattoi ajaa nurmikon, sitten pitkin jo vähän levätä. Sivuilla 6-7 toisinajattelijalääkäri Antti Heikkilä edistää uutuuskirjansa ’Kapea polku’ myyntiä referoimalla siitä herkullisimpia paloja periaatteella ’rasvat ovat hyväksi ja sokeri pahasta’. Vaikka se murentaa hänen kirjansa uskottavuutta, olen monessa mielessä hänen kanssaan samaa mieltä. Se ei myöskään tarkoita sitä, että kaikki terveellisen elämän salaisuudet löytyvät kyseisestä kirjasta. Seuraavassa kuitenkin poimittuja toteamuksia ja väittämiä artikkelista:
– Rasvapelottelusta huolimatta 2-tyypin diabetes ja mielenterveysongelmat lisääntyvät, samoin tuki- ja liikuntaelinten ongelmat sekä pehmytkudosten rappeutumasairaudet ja väsymisoireyhtymät.
– Ravinto on keskeinen geenien säätelijä ja toinen on mieli.
– Sokeri on kroonisten sairauksien suurimpia syyllisiä, se aiheuttaa elimistössä matala-asteista tulehdusta, mitä pidetään rappeumasairauksien todellisena syynä.
– Terveyden kannalta pahimpia ovat sokeri ja mut puhdistetut hiilihydraatit, jotka teollisuus on tuonut ruokapöytään.
– Sokeri on tärkeä elintarviketeollisuudelle ja suurelta osin siksi sokeriteollisuuteen kytköksissä olevat professorit ovat antaneet sitä ylistäviä ja rasvoja mollaavia ravintosuosituksia.
– Syöpä elää sokerista: sokerin tuomaan matala-asteinen tulehdus aiheuttaa elimistöön kullekin yksilölle ominaisia sairauksia, joku saa syövän, joku diabeteksen, sydäntaudin tai dementian tai näiden kombinaatioita.
– Vähähiilihydraattinen ruokavalio ehkäisee vanhenemista ja kolesterolihössötys on osoittanut täysin vääräksi.
– Stressi ja sydänsurut tappavat; tästä vaietaan, kun siihen ei ole keksitty pilleriä.
– Aivojen ja suoliston vuorovaikutus ei kestä sokerin aiheuttaman suolistonbakteerikannan suurta häiriintymistä, jolloin välittäjäaineiden ja hermoston rakenne vaurioituu.
– Keskeinen syy nykyisiin terveysongelmiin on se, että rasvojen vähentäminen on tehnyt niistä mauttomia ja tätä asiaa on yritetty korvata sokerilla.
– Oliiviöljy poikkeaa kasvisrasvoista oleellisesti ja se todistetusti estää sydänkuolemia ja syöpää.
– Jo 15 minuutin päivittäinen kävely on useimmille riittävä liikunta-annos.
Tässäpä yksi terveyden tuholainen – maissisiirappi. Jenkit olivat laihoja vielä 1970-luvulla, mutta Vietnamin sodan kestäessä preisdentti Nixonin hallinto liputti uuden ja halvan makeuttajan puolesta.
http://ruokasota.fi/2015/01/12/myrkyllisen-makea-h…
Ilmoita asiaton viesti
Kollega Heikkilän mielipiteitä en tarkemmin tunne, eivätkä ne minua mitenkään kiinnostakaan, mutta yleisellä tasolla voisi todeta, jotta itsensä guruiksi ylentävät lääkärit tapaavat menestyä taloudellisesti huomattavasti paremmin, kuin akateemisen tieteen, ja kliinisen käytännön oppeja noudattavat kollegansa, tai herjaamansa professorit, eli todelliset asiantuntijat.
http://blogi.kolome.fi/2013/10/uskokoot-ken-haluaa…
https://roskatiede.wordpress.com/2014/04/26/kokki-…
Jos en muuten väärin muista, niin kollega Heikkilä erosi Lääkäriliitosta välttääkseen sieltä erotetuksi tulemisen?
Ilmoita asiaton viesti
→ 2 /PR: ”..kollega Heikkilä erosi Lääkäriliitosta välttääkseen sieltä erotetuksi tulemisen?”
Olen ymmärtävinäni, että lääkärin oikeuksiin AH:n tapauksessa ei ole puututtu, joten tulee vaikutelma, ettei tieteellisin perustein voida yksiselitteisesti AH:n ainakaan kaikkia väittämiä todistaa täysin vääriksi. Lääkäriliitot, lakimiesliitot ja muut vastaavat keskiajalta periytyvät yhdistykset ovat ennen muuta jäsentensä toimeentulon ja hyvinvoinnin takaajia. Niiden suuri yhteiskunnallinen nykyhyöty on vaikeasti todennettavissa ulkopuolisille.
Näyttää tuo kollegiaalisuus nykymaailmassa murenevan kiihtyvällä vauhdilla, kun liiketaloudellisin perustein toimivat ketjut sanelevat totuudet.
Lisäys: Iltasanomat keikuttaa lääkäriliiton venettä tänään aiheella lääkärin osallistumisesta kaupallisen yrityksen tilaisuuteen: ”lääkäri voi osallistua, jos tilaisuuden päätarkoitus on ammatillisen tai tieteellisen informaation vaihto.”
Harvemmin näkee analyysia ’päätarkoituksen’ toteutumisesta.
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016082222209163_u…
Ilmoita asiaton viesti
Tuollaista Iltasanomien kuvaamaa touhua oli 20 vuotta sitten, ei enää. Nykyään ei lääketeollisuus saa kutsua lääkäreitä edes saunomaan.
Ilmoita asiaton viesti
Antti Heikkilän rukavaliosuositukset ovat siitä hyviä, että ne toimivat elimistössä parantavalla tavalla. Jopa halu käyttää alkoholia voi kadota kokonaan, sekä tarve lääkkeisiin.
Ilmoita asiaton viesti
A. Heikkilän ja kollegojensa esittelemä vähähiilihydraattinen ruokavalio perustuu ravintopohjaan aikaamme ennen viljelyä:
”Paleoruokavalio (myös paleodieetti tai kivikautinen ruokavalio) on ruokavalio, joka jäljittelee kivikautista metsästäjä-keräilijöiden oletettua ruokavaliota ennen maanviljelyn syntyä noin 10 000 vuotta sitten.
Paleoruokavalio perustuu ajatukseen, että ihminen on muuttunut biologisesti hyvin vähän viimeisten tuhansien vuosien aikana, mutta ruoka on muuttunut sitäkin enemmän. Paleoruoan puolestapuhujat uskovat paleoruokavalion siksi sopivan ihmiselle biologisesti paremmin kuin uudemmat ruoat, joihin ihmisellä ei ole vielä ollut riittävästi aikaa sopeutua geneettisesti.[1][2][3]…”
https://fi.wikipedia.org/wiki/Paleoruokavalio
P.S. ”Paleoruokavalion tieteellisenä perustana käytetään ihmisen evoluutiobiologiaa, biologisen antropologian löydöksiä sekä biokemiaa. Evoluutio kykenee selittämään miksi kansakunnat ja jopa yksilöt ovat erilaisia ja täten sopeutuminen eri ruoka-aineisiin voi olla yksilöllistä. Biokemia pystyy selittämään aineenvaihdunnassa tapahtuvia prosesseja yksityiskohtaisesti. Suuri painoarvo annetaan myös yksilön itsensä kokemalle hyvinvoinnille, suorituskyvylle ja ulkonäölle. …”
Ilmoita asiaton viesti