Puhelinmyyjistä ja terveystuotteista

Alkukesästä kohtelias naishenkilö soitti ja esitti tekevänsä kyselyä erilaisten terveyspillerien käytöstä. Koska sattumalta juuri silloin minulla ei ollut mitään kiirettä, niin ajattelin olla avuksi tällaisessa tärkeässä kyselyssä. Muistini mukaan en tilannut mitään, en edes ilmaisnäytettä, koska lähipiirissä on henkilö, joka toimii alalla ja joskus olen itse toiminut ’koekaniinina’ heidän edustamissa tuotteissaan. Minulla on muutenkin periaate, etten koskaan tilaa ennen kuin näen edessäni tarjouksen tekstinä, jonka voi taltioida.

Noin kuukauden kuluttua alkoi eräästä yrityksestä tippua pillerilähetyksiä. Ensin tuli 5 €:n paketti ja kuukauden päästä 37 € lähetys. Koska en ollut mielestäni tilannut kieltäydyin maksamasta laskuja sekä ilmoitin, että pillerit voi noutaa meiltä, säilytän niitä kuukauden. Myös joka kerta ilmoitin, etten ole tilannut eikä meillä ole ollut, ole eikä tule liikesuhdetta, joten turha lähetellä mitään. Vastauksena oli maksumuistutus. Tuli sieltä lopulta ilmoitus, että laskut on mitätöity; hyvästä yhteistyöstä eivät kiittäneet.

Koska palautus on lähes mahdotonta, pystyy yksi myyjä tekemään yhdellä soitoilla tuottoa noin 30 € (5 + 37 – postimaksut – pillerien arvo). Kuukausituotto olisi siten 30 € * 30 soittoa/pv * 20 pv/kk = 18000 €/kk. Tällaisen hiljaisen huijauksen julkituonnilla ja parhaassa tapauksessa sen katkaisemisella on sen verran yleistä merkitystä, että pidän tärkeänä sen tuomista esiin tällä palstalla.

Puhelinkeskusteluissa tuntemattomien kanssa vältän sanaa kyllä, koska se voidaan leikata sopivaan kysymykseen vastaukseksi ja käyttää ’todisteena’ minua vastaan. Soitosta useinkin seuraa automaattinen asiakastunnus eli soiton kohde on samalla laittomasti viety rekisteriin.

Olen tässä mielessäni pohdiskellut, pitäisikö tällaisessa tapauksessa jonkun tehdä rikosilmoitus yleistä merkitystä olevan petoksen yrityksestä ja aiheettoman perimislaskun tuomasta kiristyksestä, jotta itse kukin voi vedota tällaiseen päätökseen kiistäessään laskut, kun tai jos perimistoimisto alkaa karhuta palkkioitaan. Asiaa mutkistaa, ettei laskuista eikä ytj-rekisteristä ulkomaille rekisteröidyille yrityksille yleensä löydy Suomesta käyntiosoitetta vain postilokero. Suomessa olevan parin hengen alatoimiston puhelin voidaan koplata niin, että laskutusasiat siirtyvät valitsemaasi alanumeroon, johon kukaan ei vastaa.

"Mercator sine peccamine esse potest." (Rikoksetonta kauppiasta tuskin voi olla.)

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu