Ikääntyville B12 vitamiinia

Tasapainoinen ravinto sisältää useita ravintoryhmiä kuten sopivan määrän eläinproteiineja. Liha, kala, maito, juusto ja kananmunat ovat ainoita luotettavia B12 vitamiinin luonnollisia lähteitä. Lisäaineiden ja monivitamiinitablettien syönti ’ravintovakuutuksena’ on USA:ssa tuonut kielikuvan, että siellä pissataan maailman kalleinta virtsaa.

Ikäihmiset valittavat monesti anemiastaan eli matalasta hemoglobiinistaan, mikä tavallisesti johtuu veren punasolujen vähyydestä. Pernisiöösi anemia syntyy B12-vitamiinin vähäisen imeytymisen takia. B-vitamiineihin lasketaan kuuluvan foolihappo (vesiliukoinen M-vitamiini), jolla on tärkeä osuus punaisten verisolujen lisääntymisessä, kasvussa sekä ruoansulatuskanavan, erityisesti suolinukan hyvinvoinnissa. B12-vitamiinia tarvitaan foolihapon muuttamiseksi elimistössä toimivaan muotoon.

Vitamiinien puutoksista johtuvat aivosairaudet on tunnettu yli sata vuotta ja esimerkiksi Alzheimerin tauti saattaa olla vitamiinin puutostila. Oslon yliopistossa on tutkittu, kuinka B12 vitamiinin tavattoman alhainen taso saattaa aiheuttaa vakavaa masennusta, psykoosia, voimattomuutta ja elämänhaluttomuutta. B12 auttaa suojaamaan Alzheimerin taudin tyyppisiä vaurioita tietyillä aivoalueilla.

B12 vitamiinin imeytymiskyky pienenee iän myötä, koska sopivan vatsahapon tuottamiseen tarvittavien solujen määrä ja toimintakyky monesti alenee. Arvio on, että jo 50-vuotiaista 10-30 %:lla on vajetta sellaisesta vatsahaposta, jota tarvitaan B12 tuottamiseen; vanhemmiten %-luku kasvaa.

Synteettinen B12 ei liity proteiinin syöntiin ja siten se ohittaa em. vatsahappoprosessin. Varsinkin vegaanien ja vegetaarien olisi syytä käyttää B12 tabletteja estääkseen B12 vajeen.

B12 puutoksen kehittyminen voi kestää vuosia ja oireina voivat olla muun muassa ahdistusta, uupumusta, käsien kutinaa ja turvotusta, lihasvoiman heikkoutta, refleksien katoamista, muistin menetystä ja muuta dementiaa sekä terveyden asteittaista tuhoutumista ja ravitsemusvajeeseen liittyvää oireilua. Hoitokeinoina on B12 injektointi, mutta hermojen tuhoutumiseen ja dementiaan injektointikaan se ei yleensä auta.

http://www.nytimes.com/2016/09/06/well/mind/vitamin-b12-as-protection-fo…

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu