Ikääntyville B12 vitamiinia
Tasapainoinen ravinto sisältää useita ravintoryhmiä kuten sopivan määrän eläinproteiineja. Liha, kala, maito, juusto ja kananmunat ovat ainoita luotettavia B12 vitamiinin luonnollisia lähteitä. Lisäaineiden ja monivitamiinitablettien syönti ’ravintovakuutuksena’ on USA:ssa tuonut kielikuvan, että siellä pissataan maailman kalleinta virtsaa.
Ikäihmiset valittavat monesti anemiastaan eli matalasta hemoglobiinistaan, mikä tavallisesti johtuu veren punasolujen vähyydestä. Pernisiöösi anemia syntyy B12-vitamiinin vähäisen imeytymisen takia. B-vitamiineihin lasketaan kuuluvan foolihappo (vesiliukoinen M-vitamiini), jolla on tärkeä osuus punaisten verisolujen lisääntymisessä, kasvussa sekä ruoansulatuskanavan, erityisesti suolinukan hyvinvoinnissa. B12-vitamiinia tarvitaan foolihapon muuttamiseksi elimistössä toimivaan muotoon.
Vitamiinien puutoksista johtuvat aivosairaudet on tunnettu yli sata vuotta ja esimerkiksi Alzheimerin tauti saattaa olla vitamiinin puutostila. Oslon yliopistossa on tutkittu, kuinka B12 vitamiinin tavattoman alhainen taso saattaa aiheuttaa vakavaa masennusta, psykoosia, voimattomuutta ja elämänhaluttomuutta. B12 auttaa suojaamaan Alzheimerin taudin tyyppisiä vaurioita tietyillä aivoalueilla.
B12 vitamiinin imeytymiskyky pienenee iän myötä, koska sopivan vatsahapon tuottamiseen tarvittavien solujen määrä ja toimintakyky monesti alenee. Arvio on, että jo 50-vuotiaista 10-30 %:lla on vajetta sellaisesta vatsahaposta, jota tarvitaan B12 tuottamiseen; vanhemmiten %-luku kasvaa.
Synteettinen B12 ei liity proteiinin syöntiin ja siten se ohittaa em. vatsahappoprosessin. Varsinkin vegaanien ja vegetaarien olisi syytä käyttää B12 tabletteja estääkseen B12 vajeen.
B12 puutoksen kehittyminen voi kestää vuosia ja oireina voivat olla muun muassa ahdistusta, uupumusta, käsien kutinaa ja turvotusta, lihasvoiman heikkoutta, refleksien katoamista, muistin menetystä ja muuta dementiaa sekä terveyden asteittaista tuhoutumista ja ravitsemusvajeeseen liittyvää oireilua. Hoitokeinoina on B12 injektointi, mutta hermojen tuhoutumiseen ja dementiaan injektointikaan se ei yleensä auta.
http://www.nytimes.com/2016/09/06/well/mind/vitamin-b12-as-protection-fo…
Kun tyttäreni viitisen vuotta sitten ryhtyi vegaaniksi ja jätti pois kaikki eläinkuntaan viittaavatkin ravintotuotteet, hän joutui muutamien kuukausien kuluttua lääkärin määräyksestä ottamaan itselleen jatkuvan B12 vitamiinikuurin. Onneksi luopui vegaanisuudesta tultuaan järkiinsä parin vuoden päästä ja jatkaa elämäänsä vain normaalina kala/kasvis-vegetaristina.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, muistaakseni B12 vitamiinia suositellaan joihinkin mielenterveyshäiriöihinkin.
Ilmoita asiaton viesti
Alzheimerin tauti ei ole vitamiinien puutostila, mutta B12:n puute aiheuttaa jopa dementiaa, ja on syytä muistaa, että foolihapon ylimääräinen nauttiminen maskeeraa pernisiöösin anemian verimuutokset, jolloin B12:n puute ei näy verenkuvassa.
B12:ta on kokeiltu nuorille unilääkkeenä.
Hitlerillä luultavimmin oli B12:n puute, ryhtyi vegaaniksi vankilassa 20-luvun alussa ja pikku hiljaa pöhköytyi.
Ilmoita asiaton viesti
Pekka, onko sinulla joku hyvä linkki Alzheimerista? Tuttava näet sairastui siihen ja olisi hyvä tietää mistä miehensä kanssa keskustelisi.
Ilmoita asiaton viesti
Löydät helposti googlettamalla niin suomalaisia kuin kansainvälisiäkin sivustoja alzheimerista.
Alzheimerin tauti on kuolemaan johtava toistaiseksi parantamattomissa oleva sairaus, joka etenee portaittain. Kolmivaiheinen luokittelu on ”varhainen vaihe”, ”keskivaikea vaihe” ja ”vaikea vaihe”. Myös on olemassa tarkempia etenemisluokitteluja, joissa esitetään seitsemän eri vaihetta.
Useimmat alzheimerpotilaat menehtyvät ennen kuin päätyvät vihoviimeiseen vaiheeseen, mutta siihen päätyvät saattavat selvitä ruokitsemisen avulla petiin tuomittuina yhdestä kolmeen vuotta.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos, haen.
Ilmoita asiaton viesti
Seija täällä muutama linkki. Löytyyhän niitä, mutta näitä lähteitä pidän hyvinä: https://www.nia.nih.gov/alzheimers/publication/alz…
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.k…
Pian olen ollut neljä viikkoa sairaalaan suljettuna ja hyvässä hoidossa. Vitamiinit kiinnostavat minuakin, sillä minulla on huoli saanko riittävästi kaikkea mitä pitäisi, kun täkäläinen ruoka ei ole tuoretta eikä maistu. Olen vahvasti sitä mieltä, että olen tottunut paljon parempaan. Laitosruoka on laitosruokaa ja siinä ei välttämättä ajatella vitamiinien tarvetta. Foolihappoa, joudun jo aamuisin nauttimaan poretabletista.
Toivon, että tulisi kotiloma ja voisi nauttia oikeaa ravintoa.
Ilmoita asiaton viesti
→ 13/IL:
Pikaista paranemista!
Joku vuosi sitten olin Peijaksen sairaalassa. Siellä ruuanjakelija kysyi oikein, että mitä saisi olla. Tilasin tietysti totuttuun tapaani kaviaaria, hanhenmaksapalleroita ja hienoa sampanjaa. Seuraavana päivänä toiveeni melkein toteutui, jo kaukaa kyseinen mukava hoituri kalkatti, että tulee herran tilaus. Minulle jotenkin jäi mielikuva, että yllättävän paljon pallerot maistuivat Saarioisten lihapullilta ja juoma omenamehulta enkä kaviaariakaan löytänyt, mutta kaikki tuli kiltisti syötyä.
Ilmoita asiaton viesti
Täälläkin voi tehdä tilauksia, mutta eivät ne toteudu. Maksalaatikkoakin tilasin, mutta unohtivat toimittaa. Olen luopunut ja katson mitä tulee ja syön ja näyttää syötävälle, usein ei. Toki lääkkeet veivät makuaistit. Suurin toiveeni olisi saada vatkattua puolukkapuuroa. Siitä ei ole toiveen esittämisen jälkeen näkynyt jälkeäkään. Aika vaikea on suuressa sairaalassa toimittaa erityistilauksia.
Ilmoita asiaton viesti
”Täälläkin voi tehdä tilauksia, mutta eivät ne toteudu.”
– Niinpä niin. Kuin lausunnonanto- tai valitusoikeus: saat sanoa sanottavasi ilman sanktiota, siinä kaikki.
Ilmoita asiaton viesti
→ 3/PR: ” Alzheimerin tauti ei ole vitamiinien puutostila.. ”
Olin laittanut mutkat suoriksi, kiitos korjauksesta, lähdeteksti kuului:
’European researchers have also shown that giving B12 to people deficient in the vitamin helped protect many of the areas of the brain damaged by Alzheimer’s disease.’
Ilmoita asiaton viesti
Tämä vitamiini- ym. antioksidantti, ym. lisäainekeskustelu on mennyt yli äyräiden. Kukaan ei enää pysy kärryillä, mikä on ikäänkuin terveellistä.
Tukeudun Antti Heikkilän, normaalin ihmisen normaaleihin ruokatottumuksiin, jossa osa kovista rasvoista, mutta myös luonnonmukaisia pehmeitä rasvoja täydentävät toisiaan. Normaalilla monipuolisella ruokavaliolla ei tarvita muuta kuin d-vitamiinia.
Erään ns. ammattilaisen, luonaistuotemyyjän kaapeistä kärrättiin ”kottikärrylinen” ns. terveellisiä vitamiineja ja lisäaineita pois, koska hän sairastui niistä yhteisvaikutuksena pahasti. Hän uskoi, että tarvitaan yksi pilleri yhteen tarkoitukseen ja toinen toiseen. Ei se näin mene- ihminen ei hallitse pillereillä kokonaisuuttaan.
Tuon jälkeen lääkärin ohjauksessa hän pääsi taas terveelliselle elämänuralle.
Ilmoita asiaton viesti
→ 8/HK: ”Tukeudun Antti Heikkilän,..”
Antti Heikkilästä lääkärikunta on montaa mieltä, enemmistö kuitenkin ilmeisesti suhtautuu hänen ajatuksiinsa nuivasti. Itselläni ei ole kuin hyvää sanottavaa, pisti esimerkiksi minun polveni tanssikuntoon eikä metallia niihin ole toistaiseksi tarvittu.
Tohtori Roposen kommentti (no. 2) kertoo omaa kieltään:
http://jaakkokorpi-anttila.vapaavuoro.uusisuomi.fi…
Ilmoita asiaton viesti
Heikkilä on varmasti hyvä ortopedi. Esim. sokeritaudin hoitamisen katsotaan kyllä kuuluvan sisätautilääkäreille. Asiantuntijoiden mukaan Heikkilän ravitsemusopeissa on pahoja virheitä, eikä minulla ole aihetta heitä epäillä. Yleensä lääkärit ovat tottuneet siihen, jotta kullakin alalla on asiantuntijat ja professorit, ja heitä on yleensä syytä uskoa – psykiatriassa tosin on ollut koviakin koulukuntakiistoja, mutta se alkaa onneksi olla jo ohi.
Ilmoita asiaton viesti
”…Itselläni ei ole kuin hyvää sanottavaa, pisti esimerkiksi minun polveni tanssikuntoon eikä metallia niihin ole toistaiseksi tarvittu.”
Heh, näin aikoinaan Heikkilän jossain ohjelmassa jossa se veuvo yksinkertaisen ja nopean liikkeen, jolla aukaista selän nikamien hermojännitteet. Homma toimii.
Ilmoita asiaton viesti
Arvostan teidän molempien lääkäreiden mielipiteitä ( oliko Jaakko hammaslääkäri ?).
Käsitykseni mukaisesti Heikkilä on laajentanut omaa ortopediaansa kokonaislääketieteen puoleen ja ravitsemusterapiaan, josta on paljon hyviä näyttöjä.
Eikä DI Paula Heinosenkaan pitäisi sotkeutua lääketieteeseen, vaikka hän on niin tehnyt http://www.prohealth.fi/paula/
Minulla on ollut ilo keskustella jopa väitellä lääkärit- proviisorit- dipl.vyöhyketeraupeutit- kiinalainen akupunktuuri – lähipiirini kanssa näistä asioista.
Ilmoita asiaton viesti
→ 11/HK: ”oliko Jaakko hammaslääkäri ?”
Ellet kerro vaimolleni, niin paljastan, että sivuston ylläpitäjänä olen lainannut hänen sivustoaan ja siksi osoitteen alkupäässä näkyy vaimoni ammatti. Koulutukseni on DI (siis kaikkien alojen erikoisasiantuntija) ja eläkkeelle jäin puolustusvoimista sotilasyli-insinöörinä.
http://xn--hammaslkri-w5aab.net/kamin/insev1.jpg
Muuten, oletko nähnyt tällä sivustolla lääkäreitten ammattikirjoituksia? Kommentteja kyllä löydän minäkin. Hyvä sekin. Pitänee jatkaa troolin vetoa.
Ilmoita asiaton viesti