Ympäristösaasteet ja kulttuuri

Kun Johannes Kastaja kastoi serkkunsa Jeesuksen Jordan virrassa, hän tuskin tiesi, että jokivesi oli ihmiskäden saastuttamaa ja ehkä jopa ensimmäisen teollisen vallankumouksen mukanaan tuoma ihmisvitsaus.

Arkeologi Rusell Adams kollegoineen Kanadan Waterloon yliopistosta on tutkinut aluetta 25 vuoden ajan ja tullut siihen johtopäätökseen, että jo 7000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua (eaa) alueella alettiin käyttämään kuparista tehtyjä välineitä. Varsinaisesti kuparikausi asettuu siellä vuosien 5000 – 3200 eaa väliin ja siitä puolestaan lasketaan alkavan alueen pronssikausi. Alueen kupariesiintymiä siis hyödynnettiin tehokkaasti tuhansia vuosia. Jäänteitä alkeellisista malmin sulatusuuneista on vuosilta 2600 eaa.

Ensimmäinen teollinen vallankumous saattoikin tapahtua täällä Wadi Faynan laakson alueella, missä Jordan virta tuolloin kiemurteli vuolaana vielä Jeesuksen syntymän aikoihin. Ihmisen harjoittama metallurginen toiminta, joka oli alkanut jo 7000 vuotta aiemmin, on saastuttanut niin jokiveden, alueen kasvit kuin eläimet. Löydetyssä metallurgisessa kuonassa on todettu muun muassa seuraavia raskasmetalleita: kupari, lyijy, sinkki, kadmium, arseeni, elohopea ja tallium. Pitoisuudet ovat sellaisia, että ne ovat todennäköisesti olleet ihmisten terveydelle vaarallisia. Tämä on todettu muun muassa myös lasten luulöydöksistä.

Jos antaa mielikuvituksensa hieman lentää, niin voi kuvitella raskasmetallisaasteilla olleen vaikutusta myös ihmisten aivotoimintaan eli kaikennäköisiä hourupäitä saattoi alueella Jeesuksen syntymän aikoihin elää normaalia enemmän, mistä voi puolestaan olla seurauksena, että kansan keskuudessa erilaiset uskomukset levisivät herkemmin.

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu