100 vuotta sitten (priorisointia)

Britannian kuningatar Viktorian tyttären tytär, keisarinna Aleksandra Fjodorovna oli 45-vuotias, kun hänen suosikkinsa Grigori Rasputin (47 v.) epäonnistuneen myrkytysyrityksen jälkeen ammuttiin Pietarissa uudenvuoden aatonaattona 1916. Seuraavalla viikolla jääkärit hankkiutuivat Saksan armeijan reserviksi Libausta Aajoelle. Tammikuussa 1917 Pietarissa elintarviketilanne oli katastrofaalinen eikä tsaari Nikolai II (1868-1918) suostunut nimittämään duuman puheenjohtajan Rodziankon ehdottamaa duuman luottamusta nauttivaa hallitusta. Saksa valmisteli aloittamaan helmikuussa rajoittamattoman sukellusvenesodan, kun liittoutuneet olivat torjuneet sen esittämän rauhantarjouksen.

Näihin aikoihin Buenos Airesin tunnettu orkesterinjohtaja Roberto Firpo vieraili Uruguayssa Montevideon Café la Giraldassa. Kyseiseen soittokahvilaan tuli joukko nuoria miehiä, jotka tauolla toivat Firpolle erään karnevaalimarssin nuotit. Marssin säveltäjä Gerardo Rodríguez itse ei kehdannut tulla maestron luo vaan jäi nujuamaan ovenpieleen. Tällaisesta ryhmästä, joka esittää karnevaalikulkueessa tanssia ja laulua, käytetään sanaa la comparsa, siksi sävellyksen nimenä oli La Cumparsita, jonka Firpo ensi kerran ehti soittamaan vasta viikon päästä. Firpon mukaan alkuperäinen sävellys oli niin alkeellinen ja vajaa, että hänen piti täydentää sitä ottamalla paloja omasta tangostaan La gaucha Manuelasta ja Verdin oopperasta Miserere.

Näin 100 vuotta sitten syntyi maailman kuuluisin tango, jota Astor Piazzolla nimitti maailman huonoimmaksi tangoksi, vaikka onkin äänittänyt sen viisi kertaa. Meille tuttu La Cumparsita ei ole alkuperäinen, vaan ilman tekijän lupaa vuonna 1924 Contursin ja Maronin sanoittama ja parantelema versio, josta 'Kullervo' teki käännöksen 'Hiljaa yössä' ja sen äänittivät Olavi Virta ja Metro-Tytöt 1953.

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu