100 vuotta sitten (priorisointia)
Britannian kuningatar Viktorian tyttären tytär, keisarinna Aleksandra Fjodorovna oli 45-vuotias, kun hänen suosikkinsa Grigori Rasputin (47 v.) epäonnistuneen myrkytysyrityksen jälkeen ammuttiin Pietarissa uudenvuoden aatonaattona 1916. Seuraavalla viikolla jääkärit hankkiutuivat Saksan armeijan reserviksi Libausta Aajoelle. Tammikuussa 1917 Pietarissa elintarviketilanne oli katastrofaalinen eikä tsaari Nikolai II (1868-1918) suostunut nimittämään duuman puheenjohtajan Rodziankon ehdottamaa duuman luottamusta nauttivaa hallitusta. Saksa valmisteli aloittamaan helmikuussa rajoittamattoman sukellusvenesodan, kun liittoutuneet olivat torjuneet sen esittämän rauhantarjouksen.
Näihin aikoihin Buenos Airesin tunnettu orkesterinjohtaja Roberto Firpo vieraili Uruguayssa Montevideon Café la Giraldassa. Kyseiseen soittokahvilaan tuli joukko nuoria miehiä, jotka tauolla toivat Firpolle erään karnevaalimarssin nuotit. Marssin säveltäjä Gerardo Rodríguez itse ei kehdannut tulla maestron luo vaan jäi nujuamaan ovenpieleen. Tällaisesta ryhmästä, joka esittää karnevaalikulkueessa tanssia ja laulua, käytetään sanaa la comparsa, siksi sävellyksen nimenä oli La Cumparsita, jonka Firpo ensi kerran ehti soittamaan vasta viikon päästä. Firpon mukaan alkuperäinen sävellys oli niin alkeellinen ja vajaa, että hänen piti täydentää sitä ottamalla paloja omasta tangostaan La gaucha Manuelasta ja Verdin oopperasta Miserere.
Näin 100 vuotta sitten syntyi maailman kuuluisin tango, jota Astor Piazzolla nimitti maailman huonoimmaksi tangoksi, vaikka onkin äänittänyt sen viisi kertaa. Meille tuttu La Cumparsita ei ole alkuperäinen, vaan ilman tekijän lupaa vuonna 1924 Contursin ja Maronin sanoittama ja parantelema versio, josta 'Kullervo' teki käännöksen 'Hiljaa yössä' ja sen äänittivät Olavi Virta ja Metro-Tytöt 1953.
Keisarinna Aleksandra Fjodorovna,Britannian kuningatar Viktorian tyttären tytär :
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2…
..Näin 100 vuotta sitten syntyi maailman kuuluisin tango…:
https://www.youtube.com/watch?v=0paS0az5KCI
Olavi Virta ja Metro-tytöt: La Cumparsita, 1953
Ilmoita asiaton viesti
Virta sai vuonna 1971 kolme kultalevyä,joista yksi oli La Cumparsitan ansiota. Tuolloin oli miehestä puhti jo mennyt ja lopulta vauhti tyssäsi seuraavana vuonna (sitä vauhtia tuntuu myös piisanneen auton ratissa).
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2006/09/08/elaman-kul…
http://www.mobilisti.fi/mobilisti/totuus-olavi-vir…
Terveisin Kalevi Kämäräinen
Ilmoita asiaton viesti
Virta muuten levytti joitakin lauluja myös espanjaksi nimellä Salvador Rio.
Terveisin Kalevi Kämäräinen
Ilmoita asiaton viesti
Olipa kiinnostavaa 100-vuotis historiaa. Erityisesti tuo kappale on useasti soinut meilläkin, siis ei alkuperäisenä vaan ties minä versiona.
Yksi Astor Piazzollan versioista: https://www.youtube.com/watch?v=1efDrmt7XzU
Ilmoita asiaton viesti
Sellaisia maailmojen kohtaamiset. Erkanevat ja sitten taas yhdistyvät. Musiikista on paljon apua.
Ilmoita asiaton viesti
Carlos Gardelin versio taitaa monelle olla se ”oikea”
https://www.youtube.com/watch?v=ORA4XVRbd2w
Ilmoita asiaton viesti
Parasta tuon linkin takana Jari-Pekka Vuorela.
Ilmoita asiaton viesti
> 6/J-PV:
Gardelin versiossa on taustalla tyypillinen 20-luvun hakkaava rytmi. Melodia jää sen alle aika paljon.
Kun aikoinaan Tango Pasion käväisi muutaman kerran Suomessa, Sexteto Mayor toimi orkesterina ja La Cumparsita (Tango Clásico ) jäi minulle ’päälle’. Heidän esityksensä melodiat ja rytmit jotenkin resonoivat aivoissani ja kropassani voimakkaimmin. Itselläni oli kerran kunnia kuskailla Helsingissä vasemmanpuoleista bandeneonin soittajaa vaimoineen.
https://www.youtube.com/watch?v=9Xx7Itlz1ko
Ilmoita asiaton viesti