Ruskistuksen riskit

Mitä vaaraa on tummaksi paistetun leivän syönnissä? Tätä on pohdiskellut muun muassa Englannissa ravintonormeja antava laitos (Food Standards Agency, FSA) ja suosittaa, että varotaan paistamasta leivonnaisia tummanruskeiksi. Eräs toinen taho (Cancer Research, UK) puolestaan muistuttaa, ettei ole todistettu pitäviä kytköksiä tämän asian ja ihmisten syöpäherkkyyden välillä (prof. David Spiegelhalter, Cambridgen yliopisto); määrien pitäisi olla 160-kertaisia, jotta niillä olisi jotain merkitystä. .

Paistamis-/kypsennysprosessissa lämpötilan ollessa yli 120 °C tärkkelyksestä syntyy akryyliamidia, jolla eläinkokeissa on todettu olevan syöpää aiheuttavia vaikutuksia. FSA harkitsee joka tapauksessa uusien suositusten antamista, missä asia otetaan huomioon. FSA korostaa tasapainotettua ruokavaliota, mikä tarkoittaa muun muassa, että vuorokauden ravinnon pitäisi sisältää vähintään 20 % hedelmiä ja vihanneksia.

Oma messunsa on, jos valmistuslämpötila on yli 180 °C, jolloin pehmeät rasvat alkavat muuttua transrasvoiksi. Jos oikein muistan, niin USA:ssa tulee ensi vuonna uudet määräykset näistä. Se tietänee kovia aikoja pikaruokaloille sekä ranskalaisten perunoiden, perunalastujen, popcornien ja keksien valmistajille. Toisten mielestä puolestaan sokeri on kaiken pahan alku ja juuri (linkki/sivu 6-7).

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu