Ruskistuksen riskit
Mitä vaaraa on tummaksi paistetun leivän syönnissä? Tätä on pohdiskellut muun muassa Englannissa ravintonormeja antava laitos (Food Standards Agency, FSA) ja suosittaa, että varotaan paistamasta leivonnaisia tummanruskeiksi. Eräs toinen taho (Cancer Research, UK) puolestaan muistuttaa, ettei ole todistettu pitäviä kytköksiä tämän asian ja ihmisten syöpäherkkyyden välillä (prof. David Spiegelhalter, Cambridgen yliopisto); määrien pitäisi olla 160-kertaisia, jotta niillä olisi jotain merkitystä. .
Paistamis-/kypsennysprosessissa lämpötilan ollessa yli 120 °C tärkkelyksestä syntyy akryyliamidia, jolla eläinkokeissa on todettu olevan syöpää aiheuttavia vaikutuksia. FSA harkitsee joka tapauksessa uusien suositusten antamista, missä asia otetaan huomioon. FSA korostaa tasapainotettua ruokavaliota, mikä tarkoittaa muun muassa, että vuorokauden ravinnon pitäisi sisältää vähintään 20 % hedelmiä ja vihanneksia.
Oma messunsa on, jos valmistuslämpötila on yli 180 °C, jolloin pehmeät rasvat alkavat muuttua transrasvoiksi. Jos oikein muistan, niin USA:ssa tulee ensi vuonna uudet määräykset näistä. Se tietänee kovia aikoja pikaruokaloille sekä ranskalaisten perunoiden, perunalastujen, popcornien ja keksien valmistajille. Toisten mielestä puolestaan sokeri on kaiken pahan alku ja juuri (linkki/sivu 6-7).
Leipää ihminen on syönyt iät ja ajat. Valmistusmenetelmät ovat vaihdelleet melkoisesti. En osaa pitää leipää haitallisena. Toinen asia ovat ranskalaiset perunat ym. joita mainitset blogissasi.
Olisin enemmän huolissani grillauksen tuottamista haitoista kuiin leivässä olevista tekijöistä.
Syövän vaaratekijät voidaan jakaa karkeasti seuraaviin luokkiin:
biologiset tai sisäiset tekijät, kuten ikä, sukupuoli, periytyvät geenivirheet ja ihotyyppi
ympäristön altisteet, kuten radon- ja UV-säteily sekä pienhiukkaset
työperäiset vaaratekijät eli karsinogeenit, kuten monet kemikaalit, radioaktiiviset materiaalit ja asbesti
elintapoihin liittyvät tekijät
Elintapoihin liittyviä, syöpää aiheuttavia tekijöitä ovat muun muassa:
tupakka
alkoholi
auringon ultraviolettisäteily
jotkut ravintotekijät (kuten nitriitit ja grillatessa syntyvät polyaromaattiset hiilivedyt)
https://www.kaikkisyovasta.fi/tietoa-syovasta/mika…
Acryl amidi on todettu haittatekijäksi 2016 julkaistussa tutkimuksessa, jossa mainitaan leipä ja perunat:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27982682
Ilmoita asiaton viesti
Niin, onko näkkärikin jo vaarallista? Näin on muistaakseni aina välillä väitetty, ja sitten tieto kumottu.
Ilmoita asiaton viesti
Muuan koulukaverini joutui alaluokalla sairaalaan, kun oli syömässä näkkileipää ja isompi teräväkulmainen pala raapaisi juuri leikatun nielurisa-arven auki.
Ilmoita asiaton viesti
No sitä se akryyliamidi teettää.
Ilmoita asiaton viesti
Joskushan sanottiin että ihminen on syönyt viljoja vasta niin vähän aikaa eikä niin nopean muutoksen takia ihmisen suolisto kykene käsittelemään gluteenia ja viljakuituja. Heti senjälkeen nousi ensin trendiksi suosia gluteenittomia tuotteita vaikkei olisi keliakiaa ja sitten tuli suosittu karppaaminen. Viljoja ja hiilihydraatteja ennen jo on julistettu kaikenlaiset rasvat ja monenlaiset sokerit epäterveellisiksi sekä eläinperäisten ruokien kuten lihan ja kalan syöminen epäeettiseksi. Mutta jos on uskominen biologian oppikirjoihin niin kaikjein pahin myrkky ihmiselle on happi on O’2.
Sitten on myös tutkittu että…
Ihmisen aivot tarvitsevat hiilihydraatteja ja tauriinia puhkimiseen
Ihmisen suoli tarvitsee kuituja ja rasvoja toimiakseen
Ihmisen nivelet tarvitsevat kalaa ja rasvoja voiteluun
Ihmisen keho tarvitsee sokeria ja rasvoja vararavinnoksi
+ Lapset tarvitsevat tauriinia ja kalsiumia kasvaakseen
Ilmoita asiaton viesti