Voiton salaisuus TTK:ssa

Tanssii tähtien kanssa (TTK) näyttää taas alkavan ja miljoonat tuomarit antavat pisteitään mieltymystensä mukaan. Itse suhtaudun hiukan nuivasti tähän kilpailuun, koska pidän sitä enemmänkin mtv3:n rahankalastuksena puhelinpalvelulla. Tärkeää kuitenkin on, että kansalla on hauskaa.

Nyt on tieteellisesti tutkittu, millainen liikkuminen tanssilattialla tuo voiton kotiin. Scientific Reports on julkaissut asiaa koskevan selvityksensä. Siinä oli 200 vapaaehtoista, 147 naista ja 57 miestä, keikuttelivat rytmimusiikin tahdissa ja tätä menoa sitten tuomaristo arvosteli. Varsinainen tutkimus on perin laaja, enkä siihen syventynyt, mutta espanjankielisen tekstin loppupuolella on kaksi videonpätkää, joista selviää jonkin verran, mitä kannattaa yrittää, jos aikoo tuomaristoa ja yleisöä miellyttää.

Saatan olla väärässä, mutta jotenkin minulle on tullut sellainen mielikuva, että tanssikansa karkeasti jakautuu kahteen kastiin: vanhat ja nuoret. Ehkä myös TTK:sta johtuen senioreille tarkoitetut tilaisuudet alkavat olla tupaten täynnä, esimerkkinä vaikkapa Oopperan teetanssit joka kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona. Alkuaikoina lämpiössä oli kertalukua 20 tanssiparia pyörähtelemässä orkesterin lähettyvillä. Nyt lämpiö on tupaten täynnä joka suuntaan. Yksi avainsana suosioon on tanssimusiikki, joksi on valittu pääasiallisesti se, mitä soitettiin, kun tämä ikäpolvi oli teini-iässä.

Esimerkkeinä varttuneemman väen tansseista olkoot vaikkapa Malmin työväentalo ja Orimattilan kehräämö. Viime perjantaina soittivat Malmilla Kalle Jussila & Ari Nylundin orkesteri ja Orimattilassa sunnuntaina Metsätähti eli Martti Metsäkedon perinteitä jatkava orkesteri. Kummatkin olivat tarkoin valinneet yleisölle mieluisat kappaleet ja sovittaneet ne kaikkien ’jalan alle sopiviksi’. Vielä kolme – neljä vuotta sitten vastaavissa tansseissa oli tilaa tanssia liiankin kanssa, mutta nyt väkeä riittää ruuhkaksi asti. Varttuneet ovat löytäneet lavatanssin uudestaan, sillä parhaiten nuoruus muistuu mieleen lavatansseissa, missä kunto, mielenvireys ja sosiaalinen kanssakäyminen tulee hoidettua samalla kertaa.

 

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu