Lumityöt ja sydäninfarktit
Loppuviikosta on odotettavissa lumisateita myös eteläiseen Suomeen. Varsinkin raskaissa lumitöissä pulssi nousee helposti 75 % normaalipulssiin verrattuna eikä lumilapion varteen tarttuvilla miehillä aina ole kunto parhaimmillaan saati, että monen päivän sateiden aikana ei ehdi palautumaan rankasta työrupeamasta.
Kanadassa Montrealin yliopistossa on tehty tutkimus siitä, miten runsaat lumisateet korreloivat miesten sydäninfarktien lukumäärään. Aineistona käytettiin meteorologisen laitoksen säähavaintoja sekä terveysviranomaisten sydänsairauksien hoito- ja kuolintilastoja. Pikatulos oli se, että 2-3 päivän rankkojen lumisateiden jälkeen miesten sydäninfarktien tiheys kasvoi jyrkästi; tapauksista 60% oli miehiä.
Tämä kannattaa huomioida, kun rehkii pihalla loppuviikosta.
Nyt ryhdyinkin miettimään pulssia tarkemmin. Mitkä ovat normaaliarvot. Miksi pulssi voi muutoinkin nousta ja mitä asialle on tehtävissä? Pitääpä tutkia asiaa.
Kannttaisiko ennen lumitöihin lähtöä jo tarkkailla pulssia, onko sen säännöllinen vai epäsäännöllinen? Eilen aihe nousi keskusteluun, kun mieheni pulssi oli 90 meidän muiden noin 65 ja sitten mieheni pulssikin laski tuohon 65 kieppeille, siis epäsäännöllisyyttä. Mistä se voi kertoa?
http://www.sydan.fi/sydansairaudet-ja-hoito/opette…
Ilmoita asiaton viesti
Luin tarkkaan tuon linkittämäsi artikkelin ja hiukan jäin ihmettelemään tutkimusta. Siinähän tutkittiin säätilaa, lumentuloa, sydäninfarktien määriä sekä infarktia miehillä ja naisilla. Naisilla ei lumentulo tuottanut infarkteja, mutta ei myöskään Ruotsissa miehillä havaittu sään aiheuttamia infarkteja.
Tutkimuksessa ei ole minkäänlaista tietoa siitä kuinka moni loi lunta, joka tekee minusta tuloksen tulkinnan hiukan oudoksi. Moniko mies ja nainen luo lunta? Asuvatko ihmiset kaupungissa tai maaseudulla? Tilannehan on ihan erilainen. Lumenluontiin käytetään monesti kehittyneissä maissa tekniikkaa. Tuntuu että yhteys lumen luonnin ja sydäninfarktien välillä on hiukan kaukaa haettu eli moniko siitä syystä oikeasti kuoli infarktiin? Siitähän ei ole mitään tietoa. Siinä mainitaan kylmän sään vaikutus sydäntauti riskeihin. Ja näinhän se on täälläkin: Lumenluontikuolemien syynä ovat useimmiten kylmäaltistus, yläraajoilla tehtävä raskas työ ja sydämen kuormittuminen jaksottaisesti.
No löytyi Suomestakin tietoa. Lumenluonti käy paitsi selän, myös sydämen päälle. Lumitöiden teko voi koitua kohtaloksi, jos ei pidä varaansa.: http://www.iltasanomat.fi/terveys/art-200000106475…
Ilmoita asiaton viesti