Oikotie historian tulkintaan

Meille elämäntapateekkareille akateemikko Erkki Laurilan luennot olivat sellaista, joista ei oltu pois. Hän osasi varsin havainnollisesti selvittää ihmisen vaellusta ja sen tarkoitusta historian saatossa. Jos vapaa-aikaa ruuanhankinnalta jäi liikaa, ihmiset alkoivat pohtimaan elämän tarkoitusta, mikä olisi tiennyt kansanjohtajille huonoja aikoja.

Faaraot keksivät pyramidien rakentamisen. Työmaat olivat niin suuria, ettei vuosisatoihin tarvinnut miettiä, mihin rupusakki laitetaan, jottei se ehdi kapinoimaan. Uskonto on ollut näppärä tapa pitää kansa kuuliaisena ja synnintunnossa. Temppelityömaat veivät kaiken liian varallisuuden, joten kansa oli aina pienessä nälässä. Tekniikka puolestaan kehittyi lähes kokonaan sotimisen luomasta tarpeesta. Sotiminen, jonka toisena nimenä oli kaupankäynti, oli tärkeä marginaaliväestön kasvun ehkäisijä. Antiikin Ateenan rupusakki enimmäkseen pistettiin laivoihin ja siksi kreikkalaisia siirtokuntia oli aikanaan koko Välimeren rantaviiva täynnä.

Euroopassa kirkon kukoistuksen huippukausi alkoi noin tuhat vuotta sitten. Laiskat lorvijat hakeutuivat munkkiluostareihin ja rikkaimmat heistä ristiritareiksi. Kirkko keksi selibaatin, jottei papiston kahmimat omaisuudet olisi siirtyneet heidän virallisille perillisilleen. Jotta maaomaisuuksia ei tarvinnut perinnönjaossa pilkkoa kehitettiin nunnaluostarit, jonne karkotettiin säätyläisten naimattomat naiset. Ristiretket syntyivät siitä tarpeesta, että nuoremmista pojista piti päästä säädyllisesti eroon. Heidät lähetettiin sotaretkille Jerusalemiin joko rikastumaan sitä kautta tai saamaan sankarikuoleman uskonsa puolesta taistellessaan. Molemmissa tapauksissa tarkoitus toteutui.

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu