Horoskoopit, scifi, homeopatia ja vaihtoehtolääketiede
Espanjalainen tiede- ja teknologiasäätiö on tehnyt kyselyn maan ihmisten uskomuksista erityisesti terveyteen ja tieteeseen liittyvistä asioista. Poimintoja: 15% uskoo horoskooppeihin, 22% uskoo paranormaaleihin ilmiöihin, 13% uskoo parantajiin, 53% uskoo homeopatian parantavaan tehoon vaikkei mitään tieteellistä näyttöä tälle olisi.
Homeopatia on pseudotiedettä, jonka perusperiaate on, että "samanlainen parantaa samanlaisen" (similia similibus curantur). Sen mukaan tautiin liittyviä oireita terveellä aiheuttava aine parantaa samoista oireista kärsivän sairaan. Samuel Hahmenn kehitti menetelmän ja sai nimensä siinä käytettyyn yksikköön. Otetaan millilitra ainesliuosta ja lisätään tähän 99 ml vettä saadaan liuos, jonka pitoisuus on 1 CH (sadasosa hahnemannia). Otetaan tätä laimennettua liuosta 1 ml ja lisätään siihen 99 ml vettä, sekoitetaan niin saadaan liuos, jonka pitoisuus on 2 CH. Kun prosessi toistetaan 20 kertaa saadaan liuos, jonka pitoisuus on 20 CH (10 potenssiin -2*20, jos oikein laskin). Ollaanko jo lähellä tasoa yksi molekyyli litrassa?
Homeopatia on ehkä plasebon lähisukulainen. Sen voima perustuu enemmän ihmismieleen kuin kemiaan. Sokeripala, joka on kastettu ’pyhään veteen’, voi tehdä ihmeitä. Erästä kallista ihmeainetta tutkittaessa todettiin sen sisältävän vettä, sokeria ja laktoosia. Espanjalaisista puolet uskoo homeopatian tervehdyttäviin vaikutuksiin ja joka kolmas on kokeillut näitä aineita ja on valmis satsaamaan niihin rahaa.
USA:ssa terveyspillereiden ja lisäravinteiden purkkien kylkiin on liimattava lappu, jossa lukee, ettei tieteellistä näyttöä esitetyille aineen vaikutuksille ole. Kuitenkin siellä alan bisnes yltää 1,2 mrd $:n liikevaihtoon.
Huolestuvaa on, että nuoret ja koulutustasoltaan keskimääräistä korkeammalla olevat kannattavat näitä epätieteellisiä asioita, joiden sädekehää kiillottamaan ovat rahanhimossaan asettuneet varsinkin monet terveysalan asiantuntijat aina professoritasoa myöten.
Onneksi meillä Suomessa kansa on sen verran fiksua, että korkeintaan äärimmäisen harva, jos niinkään paljon, höyrähdä tällaisiin höpöjuttuihin, jossa hyväksikäytetään ihmisten herkkäuskoituutta.
http://elpais.com/elpais/2017/04/25/opinion/1493138721_659319.html
Mielestäni yli 90% vitamiinienkin syönnistä on turhaa rahan haaskausta.
Nykyihminen saa normaalista ruokavalioistaan suurin piirtein kaiken tarvitsemansa. Toki Suomen kaamoksessa pienten vauvojen D-vitamiinitarve on syytä tyydyttää erillisellä vitamiiniannostelulla, mutta tämä on pienen pieni puro vitamiinimarkkinoiden kokonaisuudessa. Esimerkiksi yhdestä appelsiinista päivässä aikuinen ihminen saa kaiken tarvitsemansa C-vitamiinin ja kaikki lisä siihen ei tuo mukanaan mitään hyötyä.
Ilmoita asiaton viesti
Termi ”vaihtoehtolääketiede” sisältää kolme virhettä: kyseessä ei ole vaihtoehto, lääketiede eikä tiede. Paras termi tuolle hömpälle on USKOMUSLÄÄKINTÄ.
Vastaavasti ”kiinalainen lääketiede” ei ole tiede, vaan kyse on kiinalaisesta perinnelääkinnästä.
Ilmoita asiaton viesti
Kiinalaiset lääkärit opiskelevat kuitenkin kiinalaista lääketiedettä yliopistoissaan. Useat sikäläiset lääkärit eivät ole edes kovin paljon perehtyneet länsimaiseen lääketieteeseen.
Kiinalaiset perinteisen koulukunnan lääkärit pitävät länsimaalaista lääketiedettä ”kirurgiaan” verrattavana oppina. Toisin sanoen oireet pyritään parantamaan ilmenneestä sairaudesta samoin kuin sairauden primäärinen alkulähde, mutta ei pyritä pureutumaan kokonaisvaltaisesti siihen, miksi ihminen on sairastunut.
En ota kovin voimakasta kantaa suuntaan enkä toiseen yllämainitussa debatissa, mutta kerroin vain kuinka asia siellä nähdään.
Ilmoita asiaton viesti
Opiskelevat kulttuurisesti korkeintaan. Silti ei ole olemassa mitään kiinalaista lääketiedettä.
Ilmoita asiaton viesti
Heitä tituleerataan siellä lääkäreiksi ja he työskentelevät sairaaloissa. Se voi meille olla kulttuuria, mutta siellä totisinta totta.
Ilmoita asiaton viesti
#5
Mutta jos miljardi kiinalaista sanoo, että se on lääketiedettä. 🙁
Ilmoita asiaton viesti
Niin ….. kiinalaiset, vai oliko se antiikin kreikkalaiset , paitsi että he kysyivät mikä sairaus potilaalla on, kysyvät myös _minkälaisella_ ihmisellä ko sairaus on.
Joskus on tullut pohdittua asiaa kun puhutaan että on sukuja, joissa kuollaan sydänvaivoihin, tai syöpään, tai verenkiertoelimien sairauksiin tai keuhkosairauksiin ….. ja mitä kaikkea niitä nyt onkaan. Esim meillä isänpuolen sukulaisia on paljon kuollut syöpään.
Eräs psykiatri sanoi, että pitkäaikainen syyllisyys voi johtaa syöpään, Kyllä tuo mietteliääksi vetää,
Ilmoita asiaton viesti
Kunnon skeptikkona päätin testata homeopatiaa itseeni. Tutkimustulokseni voi lukea tuolta.
http://sarilait.vapaavuoro.uusisuomi.fi/vapaa-aika…
Ilmoita asiaton viesti
Placebolla on ilkeä sisarpuoli nosebo. Siinä on kyse samasta, mutta vastakkaiseen suuntaan vaikuttavasta ilmiöstä kuin placebossa. Negatiiviset odotukset, uskomukset ja pelot aiheuttavat ja lisäävät monenlaisia oireita.
Kaikkea ei voi hoitaa placebolla, vaikka sillä tiedetään olevaan moniin sairauksiin myönteisiä vaikutuksia. Diabeteksen ja syövän hoito pelkästään uskomushoidoilla on hengenvaarallista.
http://viite.org/2016/11/nosebo-tuulimyllyt-ja-hom…
Vappuna hämmennyn, kun tuttava rupesi puhumaan led lampun yllättävästä, itsestään tapahtuneesta syttymisestä. Hän on hiljan menettänyt vaimonsa ja jotenkin tämä lampun syttyminen liittyi vaimoonsa. En ollut uskoa korviani, lukenut ihminen ja hyvin herkkä mieli, kun ikävä yhä vaivaa. Sellaisia voimme olla, vaikka tietoakin olisi……
Ilmoita asiaton viesti
Viikko sitten tuttavani kuoli. Hän ehdotti sitä ennen että sovittaisiin jokin merkki, esim. koputus tai sähkön katkeaminen kuoleman jälkeisestä elämästä käsin. Sairaalan vapaaehtoinenkin kertoi omista koputuskokemuksistaan.
En suostunut sopimukseen. Tällainen kuolevan kanssa tehtävä sopimus on äärimmmäisen hypnoottinen. Lopun elämänsä ajan sitä vain odottaa koputuksia.
Jos kuollut pystyy koputtelemaan tai sytyttämään lampun, niin tulee mieleen että mitä muuta hän kenties pystyy tekemään, voisiko hän kenties kirjoitella tekstiviestejä kännykkään? Se olisi ainakin yksikäsitteistä.
Ilmoita asiaton viesti
> 8/LM:
Tädeilläni oli taipumusta uskoa kummitustarinoihin ja heiltä kirjoitn mustiin pari juttua:
http://www.xn--hammaslkri-w5aab.net/kamin/Kauvatsan_pappi...
Ilmoita asiaton viesti