Horoskoopit, scifi, homeopatia ja vaihtoehtolääketiede

Espanjalainen tiede- ja teknologiasäätiö on tehnyt kyselyn maan ihmisten uskomuksista erityisesti terveyteen ja tieteeseen liittyvistä asioista. Poimintoja: 15% uskoo horoskooppeihin, 22% uskoo paranormaaleihin ilmiöihin, 13% uskoo parantajiin, 53% uskoo homeopatian parantavaan tehoon vaikkei mitään tieteellistä näyttöä tälle olisi.

Homeopatia on pseudotiedettä, jonka perusperiaate on, että "samanlainen parantaa samanlaisen" (similia similibus curantur). Sen mukaan tautiin liittyviä oireita terveellä aiheuttava aine parantaa samoista oireista kärsivän sairaan. Samuel Hahmenn kehitti menetelmän ja sai nimensä siinä käytettyyn yksikköön. Otetaan millilitra ainesliuosta ja lisätään tähän 99 ml vettä saadaan liuos, jonka pitoisuus on 1 CH (sadasosa hahnemannia). Otetaan tätä laimennettua liuosta 1 ml ja lisätään siihen 99 ml vettä, sekoitetaan niin saadaan liuos, jonka pitoisuus on 2 CH. Kun prosessi toistetaan 20 kertaa saadaan liuos, jonka pitoisuus on 20 CH (10 potenssiin -2*20, jos oikein laskin). Ollaanko jo lähellä tasoa yksi molekyyli litrassa?

Homeopatia on ehkä plasebon lähisukulainen. Sen voima perustuu enemmän ihmismieleen kuin kemiaan. Sokeripala, joka on kastettu ’pyhään veteen’, voi tehdä ihmeitä. Erästä kallista ihmeainetta tutkittaessa todettiin sen sisältävän vettä, sokeria ja laktoosia. Espanjalaisista puolet uskoo homeopatian tervehdyttäviin vaikutuksiin ja joka kolmas on kokeillut näitä aineita ja on valmis satsaamaan niihin rahaa.

USA:ssa terveyspillereiden ja lisäravinteiden purkkien kylkiin on liimattava lappu, jossa lukee, ettei tieteellistä näyttöä esitetyille aineen vaikutuksille ole. Kuitenkin siellä alan bisnes yltää 1,2 mrd $:n liikevaihtoon.

Huolestuvaa on, että nuoret ja koulutustasoltaan keskimääräistä korkeammalla olevat kannattavat näitä epätieteellisiä asioita, joiden sädekehää kiillottamaan ovat rahanhimossaan asettuneet varsinkin monet terveysalan asiantuntijat aina professoritasoa myöten.

Onneksi meillä Suomessa kansa on sen verran fiksua, että korkeintaan äärimmäisen harva, jos niinkään paljon, höyrähdä tällaisiin höpöjuttuihin, jossa hyväksikäytetään ihmisten herkkäuskoituutta.

http://elpais.com/elpais/2017/04/25/opinion/1493138721_659319.html

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu