Vain köyhät syövät roskaruokaa – vai syövätkö?

Yhdysvalloisa on tutkittu, ketkä käyvät syömässä pikaruokapaikoissa (McDonald's, Kentucky Fried Chicken, Pizza Hut, Taco Bell ..). Otoksen suuruus oli 8136, ikähaarukka 40-50 vuotta (kapea) ja tutkimusvuodet 2008, 2010 ja 2012. Muun muassa kysyttiin käynneistä pikaruokalassa edellisen viikon aikana ja edellisen kolmen viikon aikana. Ei kysytty, mitä oli tilannut eli saattoi yhtä hyvin olla tilannut perushampurilaisen, salaattiannoksen tai vain kupin kahvia.

Kokonaistuloksen mukaan 79% otoksen henkilöistä oli käynyt edellisen viikon aikana kerran tai kaksi pikaruokalassa ja 23% kolme kertaa tai enemmän. Eräässä analyysissä henkilöt jaettiin 10:en luokkaa tulojen mukaan. Huomattiin muun muassa, että ylimpään tuloluokkaan kuuluvista 55%:lla oli taipumusta unohtaa pikaruokalakäyntejään ja ettei pikaruokalakäyneissä ollut merkittäviä eroja luokkien välillä, vaan tuloista riippumatta pikaruuan suosio on yllättävän paljon samansuuruista. Myöskään henkilön siirtyminen alemmasta tuloluokasta ylempään ei sanottavasti vaikuttanut ruokatottumuksiin. Yhtenä tekijänä on ajan puute työelämässä.

Yhden viikon kyselyjaksolta saatiin seuraavia tuloksia: Alimpaan tuloluokkaan kuuluvista pikaruokalassa oli käynyt 80%, keskiluokkaan 85% ja ylimpään 75%.

Kolmen viikon kyselyjaksolta saatiin seuraavia tuloksia: Alimpaan tuloluokkaan kuuluva keskimäärin oli syönyt tänä aikana pikaruokalassa 3,6 atriaa, keskiluokaan 4,2 atriaa ja ylimpään 3,0 atriaa.

Pikaruuat ovat transrasvalähteitä ja tätä osittain kovetettua rasvaa sisältävät erityisesti einekset, valmisateriat, ruoanvalmistustuotteet, leipomo- ja konditoriatuotteet sekä uppopaistetut ruuat. Teollisten ja luontaisten transrasvojen terveysvaikutusten eroista ei ole tehty kattavia tutkimuksia, mutta joidenkin epidemologisten tutkimusten mukaan luontainen transrasva ei ole sydänterveydelle haitallista kuten teollinen transrasva. USA:ssa ilmeisti jo ensi vuonna astuu voimaan uudet transrasvamääräykset, mikä tietää kovia aikoja pikaruokaloille.

 

Lähteitä:

https://news.osu.edu/news/2017/05/04/eat-fast-food/

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1570677X16300363

http://www.quo.es/ciencia/comida-basura-pobres-y-ricos-la-piden-por-igual

Wikipedia

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu