Myytit murtuvat

Voiko Antti Heikkilä olla sittenkin oikeassa, mitä tulee voin syömiseen? Karoliininen instituutti on julkaissut tutkimuksia, joiden mukaan kovien rasvojen vähentäminen ruokavaliossa ei todistetusti parantaisi terveyttä. Samansuuntaisiin tuloksiin ovat tulleet monet tutkijat USA:ssa, Englannissa, Norjassa ja Suomessa. Kovien rasvojen osuus on suuri esimerkiksi voissa, juustossa, kananmunissa, silavassa jne.

Viimeisen 40 vuoden ajan on yritetty todistaa, että kovat rasvat ruokavaliossa yksioikoisesti aiheuttavat verisuonitauteja ja siksi ruokavalion energiasisältö pitää korvata sokerilla ja kasvisiemenistä puristetuilla öljyillä. Näiden suositusten tuloksena on ollut väestön ylipainoisuuden ja diabeteksen voimakas kasvu. Meikäläisen silmään tämä liikalihavuus on pistänyt esimerkiksi USA:n matkoilla.

Kovien rasvojen ristiinnaulitsemisen tekee arveluttavaksi muun muassa se, että näihin tutkimuksiin ovat panostaneet miljardeja dollareita sokeriteollisuus ja öljykasvien viljelijäjärjestöt. AHA (American Heart Association) ei arvovaltasyistä vielä ole täysin myöntänyt ravintosuosituksiensa virheitä, mutta pientä suunnanmuutosta on havaittavissa.

Nykyisin löytyy myös tieteellistä tutkimusta siitä, että kovien rasvojen osuutta ruokavaliossa lisäämällä, on on muutettu hyvän (HDL) ja huonon (LDL) kolesterolin tasapainoa ja partikkelikokoa niin, että tällä on ollut terveyden kannalta positiivista vaikutusta.

Ihmisen evoluutioon ovat pitkään kuuluneet kovat rasvat. Sen sijaan sokeri ja alkoholi ainakin määrällisesti ovat ravintoketjussa uusia tulokkaita ja siten ne voivat olla arvaamattoman vahingollisia ihmisen terveydelle, koska mukautumisprosessi on vasta alkuvaiheessa.

 

http://transformer.blogs.quo.es/2017/06/20/que-pasa-con-el-aceite-de-coco/

http://bjsm.bmj.com/content/early/2017/03/31/bjsports-2016-097285

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu