Rikollisen ansiotulot

Pikkurikolliset eli ne, jotka eivät sekaannu väkivaltarikoksiin, ansaitsevat USA:ssa keskimäärin vähän yli 3000 $/kk. Tällaisia alemman luokan ’sekatyömiehiä’ ovat esimerkiksi huumekauppiaat, murtomiehet ja šekkien väärentäjät. Taustaltaan he usein ovat huterasti suorittaneet oppivelvollisuuden täyttävän alimman asteen.

Työmarkkinaneuvottelujen piiriin nämä veijarit eivät pääse, mutta USA:n verohallinto (IRS) kannustaa heitä ilmoittamaan nämä laittomat tulonsa ja maksamaan veronsa, kuten säntillisen kansalaisen kuuluu. Ihme kyllä yllättävän monet alalla toimivat näin tekevät. Syynä on se, ettei verohallinto voi paljastaa poliisille veronmaksajan tulolähdettä. Veijareitten riskinä tietenkin on, että muuta kautta pääsee lomailemaan paikkaan, missä on rautaiset verhot. Muistamme myös, että ’Arpinaama’ Al Capone istui elinikäistään juuri veronkavalluksesta, mikä sekin lisännee veronmaksuhalukkuutta.

IRS on historiankirjansa lukenut: ’Mercator sine peccamine vix esse potest’ eli rikoksetonta kauppiasta tuskin voi olla olemassa. Muinaisessa persian kielessä kaupankäynnistä ja varastamisesta käytettiin samaa sanaa. Myös on vahvoja indisioita sille, että raha korruptoi, ja erityisesti niitä, joilla sitä ei ole. Kannustuksesksi vielä lopuksi arabialainen sananlasku: koiraa, jolla on rahaa, puhutellaan Herra Koiraksi.

 

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1745-9125.12144/full

http://money.cnn.com/2013/02/28/news/economy/illegal-income-tax/index.html

http://www.quo.es/ser-humano/cuanto-cobra-semanalmente-un-criminal

PS. Arabimaissa sanalla koira on myös vähän sama kaksoismerkitys kuin meillä sanalla sika.

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu