Olutta kohtuullisesti

’Ei pidä juoda enempää kuin, että tulee hyvälle tuulelle’, on lausuma, jonka kuulee usein piireissä, missä juodaan tavallisesti enemmän kuin yksi kolpakko illassa olutta. Ei ehkä yllätyksenä Friedrich-Alexander-Universitätissä Nürnbergissä on päästy tulokseen, että oluenjuonti lisää hyvän olon tunnetta. Idätetyssä ohrassa eli maltaissa on hordeniinia, joka aktivoi dopamiinin tavoin aivojen palkitsemiskeskukseen reseptoreita eli tuottaa hyvän olon tunnetta.

Ohran, tarkemmin sanoen pelto-ohran latinakielinen nimi on hordeum vulgare, joten sieltä ilmeisesti hordeniinin nimi juontuu. Tutkimuksesta ei selviä, kuinka monta isoa tuoppia on kumottava, että hordeniini tuottaa näkyvää tulosta myös tunnepuolella. Siinä ohimennen kyllä todettiin, että oluen alkoholi puolestaan aiheuttaa aivoissa depressiota, joten vielä näillä eväillä en lähde kapakkaan hoitamaan tunnevammojani.

Dopamiintasoa voidaan nostaa keinotekoisesti myös huumeilla ja musiikilla. Eräässä kokeessa Bachin melodiaa soitettaessa osoittautui, että melodian saavuttaessa huippukohtansa kuuntelijoiden aivojen nucleo accumbens -tumakkeen mielihyvän välittäjäaineen, dopamiinin taso kasvoi noin 6 %:lla (kokaiinin käyttäjillä tämä luku voi olla 12%).

http://www.iflscience.com/brain/scientists-identify-ingredient-in-beer-t…

Em. musiikista tarinanpätkä:

http://www.xn--hammaslkri-w5aab.net/kamin/kamin1_400.html#356

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu