A- ja B-kansalaiset

Pariisin rauhansopimuksesta (10.2.1947) lukien kiihtyi kulttuurisota eli onnistutaanko maailman mieli kääntämään itään vaiko länteen. Aina Helsingin olympialaisiin asti englanti oli meidän koulussa lähes marginaalikieli, jota eivät meillä päin ainakaan parempien perheiden lapset lukeneet ensimmäisenä vieraana kielenä. A-luokalla luettiin siis edelleen saksaa ja ne, jotka joutuvat B-luokalle lukivat englantia.

Aika muuttui ja vaikka Suomi kieltäytyi sille tarjotusta Marshall-avusta, niin ehkä sitten Coca-Cola pehmitti asenteita siinä määrin, että vieraista kielistä englanti tuli Suomeenkin valtakieleksi. Tämän myötä eliittikulttuurin ihannemallin painopiste siirtyi rapakon taakse. Sinne sitten menivät vaihto-oppilaiksi ennen muuta ne, jotka eivät päässeet suoraan täällä jatko-opintoihin.

Kun vielä 60-luvulla kaikki iskelmämusiikki oli melodista ja tanssittavaa, niin sen jälkeen asia muuttui. Rytmimusiikki valloitti niin radion kuin muun viestinnän. Yhtenä syynä kuvittelen olevan sen, että muutamat nuoret, jotka olivat esimerkiksi vaihto-oppilaina oppineet muutaman sanan englantia, pääsivät radioon musiikkitoimittajiksi ja sitten valtasivat sen kavereillaan, julistivat rockin ainoaksi oikeaksi nuorisomusiikiksi ja onnistuivat marginalisoimaan perinteisen iskelmämusiikin.

Varhaisteininä kuunneltu musiikki jää lempimusiikiksi loppuiäksi. Nykyiset sukupolvet eivät edes tiedä, että on muutakin kevyttä musiikkia kuin rock-tyyppinen rytkymusiikkia. Tarpeettomaksi rasitteeksi koettiin myös tanssitaito, se jouti viemäriin, hurmokseen riitti kun hytkyi kaljapullo kourassa tungoksessa rockin tahtiin.

Toivottavasti tunnelin päässä näkyvä hämärä valopiste ei ole vastaantuleva juna, vaan toivon kipinä sille, että muun muassa brexitin ja Trumpin toimien myötä englannin kielen hegemonia EU:ssa loivenee ja kulttuuridiversiteetti pääsee edes vähän alulle vaikka vain lattarimusiikin merkeissä. Esimerkiksi juuri Saksan tietämystä ja saksan kielen tärkeyttä ulkoministeri Timo Soinikin korosti puheessaan Helsingin yliopiston juhlasalissa tänään torstai-iltana (19.10.2017) maanpuolustuskurssiyhdistyksen syyskokouksessa.

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu