Carmen ja skandaali

Pariisissa syntynyt Georges Bizet kuoli 3.6.1875 muutama kuukausi säveltämänsä Carmen oopperan ensiesityksen jälkeen vain 36-vuotiaana. Firenzessä Teatro del Maggio Musicale Fiorentinossa esitetään parhaillaan hieman nykyaikaistettua Carmen oopperaa, jonka taiteellisesta johdosta vastaa Leo Muscato. Alkuperäiseen suurin ero on viimeisen näytöksen lopussa, jossa nyt Carmen vetää esiin pistoolin ja ampuu Josén. Prosper Mériméen pienoisromaanin mukaan väkivaltainen José tappoi alistetun Carmenin veitsellä. Joten nyt yleisö joutuu erilaisen näkökulman eteen.

Teatteri perustelee muunteluaan sillä, että sen on tuotava esiin vielä nykyisinkin naisiin kohdistuva väkivalta, mikä Italiassa on varsin suurta. Edelleen joka kolmas päivä maassa kuolee nainen väkivallan uhrina.

Ainakaan kaikki suuret ’oopperan ystävät’ eivät Carmenin muokkaamista esitettyyn muotoon suostu ymmärtämään ja esittävät nyreyttään äänekkäästi. Muscaton puolustajaksi on julistautunut Firenzen pormestari Dario Nardella, joka itse on viulisti, teatterin hallituksen puheenjohtaja ja intohimoinen ooppean harrastaja. Hänestä on tärkeää, että aikalaisille myös kulttuurin kautta tuodaan sosiaalipoliittisia epäkohtia käsiteltäväksi.

Itsestäni tuntuu hyvältä, että meillä täällä Suomessa edes kerran kuussa kansallisoopperassa on mielihyvää tuottava sosiaalinen tapahtuma eli joka kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona tapahtuvat teetanssit, jossa soitetaan perinteistä ikivihreää tanssimusiikkia. Nykyisin lämpiö on niin täynnä, että meikäläistä maalaispoikaa melkein pelottaa sellaisessa ihmismäärässä suhaaminen.

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu