Pikaruuan terveysvaikutuksia

Tulehdus on merkittävä tekijä kaikissa kansantaudeissa. ’Hiljaisen tappajan’ eli kroonisen tulehduksen merkityksen ymmärtämisen pitäisi muuttaa radikaalisti käsitystä siitä, miksi me sairastumme. Tiedelehti Quo’ssa on kirjoitus saksalaisesta Bonnin yliopiston tutkimuksesta, jossa on todettu (eläinkokeissa / marsut ym), että pikaruoka aiheuttaa kehossa jatkuvan tulehdustilan, samanlaisen kuin bakteerit ja virukset.

Tutkimuksissa havaittiin myös, että pikaruoka aiheutti geenimuutoksia soluissa, jotka osaltaan ovat muodostamassa immuniteettijärjestelmää. Geenivirheet aktivoivat entsyymejä, jotka hajottavat tulehdukselta suojaavia rasvahappoja. Kun tämä suoja riistetään, tulehdus leimahtaa käyntiin.

Merkittävä havainto oli se, että synnynnäinen immuniteettijärjestelmä muistaa pitkäaikaisen pikaruoan syömisen ja ylläpitää kehon jatkuvassa hälytystilassa. Monissa kroonisissa sairauksissa ongelman ydin on siinä, että vaaratekijää ei saada poistettua, vaan matala-asteinen tulehdus pysyy käynnissä ja pitkittyy.

Tulehdusreaktiossa vaaran aistineet solut pyrkivät palauttamaan tasapainon uhkaavan tilanteen jälkeen. Vaaratilanteiden aistimiseksi soluissa on monenlaisia hahmontunnistusreseptoreja, joiden aktivoituminen käynnistää solunsisäisiä signalointireittejä pitkin välittäjäainetuotannon. Solun tuottamat välittäjäaineet vievät viestiä vaarasta kohdekudoksen ympäristöön ja ohjaavat verenkierrosta valkosoluja avuksi tulehduspaikalle. NLRP3-inflammasomi on solunsisäinen signalointijärjestelmä, missä vaarasignaali tietynlaisten hahmontunnistusreseptorien kautta saa aikaan entsyymiaktivaation.

Lähellä tätä on aiempi juttuni

http://jaakkokorpi-anttila.vapaavuoro.uusisuomi.fi/ruoka/247415-sita-ole…

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu