Sote ja kansanparantajat
Paljon puhutaan sotesta, mutta vähemmän terveyden ennalta ehkäisemisestä, itsehoidosta, omasta vastuusta, fyysisestä liikunnasta ja kasvatustyöstä. Tällä alalla on eräs ryhmä, joka täysin unohdetaan, vaikka he tekevät tavattoman suurta ja korvaamatonta työtä kaikkien näiden asioiden eteen – tähän ryhmään kuuluvat tanssiorkesterit, jotka liikuttavat kansaa massoittain. Mediassa näkee vain fanituspuolen ja bilettämisen kaljan voimalla.
Liikkuminen musiikin rytmiin ja liikkeiden sovittaminen musiikkiin on eräiden väitteiden mukaan olemassa olevista toiminnoista niitä monimutkaisimpia ja siinä on pantava peliin suuri osa koko inhimillisestä aivokapasiteetista. Tämän väitteen totuusarvosta en osaa sanoa mitään, mutta mielenkiintoinen se on tällaiselle lavatallustelijalle.
Äidin hellä syli ja lempeä silitys rauhoittaa yleensä äkäisimmänkin pikkulapsen. Jeesus paranteli aikoinaan ihmisiä koskettamalla. Esimerkiksi tango on sylitanssi, jota tanssilavoilla edelleen paljon harrastetaan, on edellä mainittujen kosketushoitojen eräs ilmentymä. Ehkä #MeToo’a lukuun ottamatta on harvoja tilanteita, joissa pääsee koskettelemaan vierasta, vastakkaista sukupuolta olevaa ihmistä siten, että se olisi yleisesti hyväksyttyä. Sylitanssi tekee tästä poikkeuksen, tietenkin tanssietiketin sallimissa rajoissa. Turhaan ei lavatanssia Suomen rajojen ulkopuolella nimitetä sosiaalitanssiksi.
Lauantaitanssit lopetettiin aikanaan televisiosta vaikka sillä oli paljon katsojia. Sittemmin on ollut kesäisin lavatanssiohjelmia, mutta nekin taitaa olla jo kokeneet saman kohtalon. Ne voisivat toimia inspiraation antajina sellaisille ihmisille joilla on asiaan muuten altistusta.
Varhaisempina aikoina on olleet tanhut ja muut kansantanssit, joilla niilläkin on varmaan ollut omat terveydellisetkin merkityksensä. On ne toimineet ainakin hyvänä verryttelynä raskaan työpäivän jälkeen. Muuan Paavo Väyrynenkin harrasti nuorempana tanhuamista ja mihin kaikkeen hän onkaan vertynyt!
Ilmoita asiaton viesti
→ 1/TP: ”..kansantanssit, joilla niilläkin on varmaan ollut omat terveydellisetkin merkityksensä.”
Väitetään ihmisen evoluutiossaan ensin oppineen tanssimaan ja vasta sitten puhumaan. Ihminen on leikkivä laumaeläin eli hakee yhdessäoloa ja hauskanpitoa. Uskonnon harjoittamiseen on lähes aina liittynyt juopottelu eli iloiset viinijuhlat ruokineen ja hyvät jutut. Me perimme tämän ilosanoman ajanlaskumme alkuajoilta, samoin viininjuonnin illallisineen. Kristikunnassa papisto piti varsinkin kahdesta jälkimmäisestä huolta ylipainon uhallakin ja liikkuminen varsinkin iän myötä kävi hankalaksi. Tästä ilmeisesti juontaa se, että tanssi julistettiin tekopyhästi synniksi ja vain viini, laulu sekä soitto välttyivät pannasta. Kapakoitsijat ja festarien järjestäjät ovat kautta aikojen olleet tällä kristillisellä kannalla.
Ilmoita asiaton viesti
’Kasanparantajista’ yksi tämän hetken parhaimmista on mielestäni ’Sinitaivas’, jota tuli käytyä kuuntelemassa.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1335130949…
Ilmoita asiaton viesti