Caesarin ja luolamiesten jalanjäljillä

Rooman kansalaissodan viimeinen suuri taistelu käytiin Mundassa 17.3.45 eaa. Jotkut historioitsijat väittävät, että paikka on sama kuin nykyinen Ronda Etelä-Espanjassa. Julius Caesarilla oli komennossaan 8 legioona ja vastustajilla, Pompeiuksen pojilla (Gnaeus ja Sextus) 13 legioonaa. Caesar voitti 8-tuntisen taistelun menettäen noin 1000 miestä, vastustajan kaatuneita arvioidaan olleen 30000.

Alueelle perustettiin muun muassa vartiolinnake Acinipoon, josta on vielä jäljellä amfiteatterin ja kylpylän rauniot. Muut rakenteet on purettu ja isot kivet menneet kirkkojen rakentamiseen; pienet kivet ovat kasoina rinteellä. Caesar jakoi alueen maat vanhoille veteraaneilleen, joten roomalaisuus eli siellä vahvana pitkään.

Toinen maailmassa harvinainen kohde alueella oli Piletan luolat, joissa löytyy seinäpiirroksia 30000 vuoden takaa. Luolasto on monikerroksinen, käytävää on laskettu olevan 3 km verran, mutta turisteille turvallisuussyistä näytetään vain 300 metrin pätkää, joka sekin on täynnä jännittävää nähtävää. Maanjäristykset ovat paikoin katkoneet tippukiviä.

Itse Ronda on oma lukunsa. Muun muassa roomalainen kylpylä ja vanhan kaupungin silta pistävät miettimään, miksi aikoinaan osattiin rakentaa kestävää eikä pelkästään muutamassa vuosikymmenessä rapistuvia siltoja ja homeisia julkisia rakennuksia.

Näissä merkeissä meni viikko mm. eläkkeellä olevan paikallisen arkeologin seurassa.

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu