Ikuinen nuoruus liikkumalla?

Jos liikuntaan olisi pilleri, kaikki popsisivat niitä. Monet harrastavat liikuntaa pysyäkseen nuorena ja terveenä. Auttaako se? Tehtyjen tutkimusten mukaan vastaus on kyllä. Liikunta ehkäisee telomeerien lyhentymistä ja niiden lyhentyminen estää solujen jakaantumista eli kiihdyttää vanhenemista.

Telomeerit muodostavat kromosomin päähän silmukoita, jotka estävät kromosomien päitä liittymästä toisiinsa. Telomeerien lyhentymisellä uskotaan olevan yhteys vanhenemiseen ja syöpien syntyyn. Esimerkiksi lyhyet telomeerit liittyivät kolminkertaiseen ja keskipitkät telomeerit kaksinkertaiseen riskiin sairastua syöpään. Vuoden 2009 lääketieteen Nobel palkinto koski muun muassa telomeerien yhteyttä vanhenemiseen.

Mississipin ja Kalifornian yliopistoissa tehdyissä tutkimuksissa fyysinen rasittavuus oli pisteytetty neljään kategoriaan liikuntakäyttäytymisen mukaan (movement-based behaviors, MBB): kohtalainen fyysinen aktiivisuus (physical activity, PA), voimakas PA, kävely/ pyöräily ja lihasvoimailu. Yhteenlaskettu pisteluku kuvasi MBB:a. Johtopäätöksenä oli, että mitä suurempi MBB sitä pienempi todennäköisyys sille, että leukosyyttien telomeeripituus oli pieni (leukocyte telomere length, LTL).

Esimerkiksi Lontoon King’s Collagen ja Birminghamin yliopiston tutkijat ovat saaneet tutkimustuloksia, joiden mukaan 80-vuotiailla 150 km viikossa pyöräilevillä LTL oli samaa suuruusluokkaa kuin tavallisilla 20-vuotiailla, siis tältä osin olivat teoriassa samanikäisiä.

Pelkkä pitkä LTL ei välttämättä sinänsä tee ihmistä onnelliseksi, vaan usein siihen vaaditaan samanhenkisiä ihmisiä ympärille. Tämä on yksi syy, miksi senioritanssien suosio on kasvanut räjähdydmäisesti. Tanssissa on samalla kertaa monta tekijää, jotka vaikuttavat ihmisen mielenterveyteen ja fyysiseen kuntoon: musiikki, liikkuminen, kosketus, sosiaalisuus ja harjoittelun säännöllisyys. Päättäjien kannalta eräs kysymys kuulukin, miten aktiiviväestö selviää pitkäikäisten seniorien eläkemenoista, kun nämä vain ravaavat monta kertaa viikossa päivätansseissa eivätkä älyä passivoitua pikavauhdilla punssin voimalla sohvannurkkaan tv:ä katsellen.

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu