Ihmisarvo

Algebran isä al-Khwarizmi (n. *780 †850) oli matemaatikko, tähtitieteilijä ja maanmittaaja sekä lisäksi ”viisasten talon” eli Bagdadin kirjaston johtaja. Häneltä ovat peräisin muun muassa meidän nykyisin käyttämät numeromme ja toisenasteen yhtälön ratkaisu..

Kerran häneltä kysyttiin, mikä on ihmisen arvo eli miten ihmisarvo määritetään. Hän vastasi seuraavaan tapaan: ”Jos hän on eettinen ja moraalinen hänen arvonsa on 1. Jos hän sen lisäksi on älykäs ja viisas, lisätään perään nolla eli hänen arvonsa on 10. Toisen nollan perään saa, jos on rikas, ja lopuksi vielä kolmannen, jos on kaunis eli tällaisen ihmisen arvo on 1000. Mutta jos hän hävittää eettisyytensä ja moraalinsa, niin arvosta häviää 1 ja jäljelle jäävät vain nollat eli hän on täysin arvoton.”

Wikipedian mukaan Muḥammad ibn Mūsā al-Khwārizmīn alkuperäisteos noin vuosilta 813–833 englanniksi ”The Compendious Book on Calculation by Completion and Balancing” on hävinnyt, mutta latinankielinen käännös vuodelta 1126 on säilynyt. Latinankielinen onomatopoeettinen eli ääntämistä muistuttava käännös al-Khwarizmin nimestä on Algoritmo ja se on tuttu nykypäivän tieteissä. Espanjan ja portugalin kielissä guarismo tarkoittaa numeroa, latinassa digit puolestaan numeroa ja sormea.

https://www.lanacion.com.ar/2168162-el-ejemplo-educa

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu