Ranskalaiset perunat
Belgian uutisten mukaan siellä ei olla huolissaan ilmastonmuutoksen vaikutuksesta meren pinnannousuun, mikä voi hukuttaa suuren osan maasta. Valloneita ja flaameja yhdistää ja huolestuttaa lähinnä vain kansallisruoka eli ranskalaiset perunat, joten kuivan kesän vaikutus perunasatoon on pääuutisaihe lähinnä sen vuoksi, että perunan keskikoko on jäänyt 25% tavanomaista pienemmäksi tarkoittaen keskipituutta 8-9 cm.
Jo vuosi sitten EU säikäytti belgialaisia uhkaamalla pistää ranskalaiset perunat pannaan, koska niiden sisältämä akryyliamidi aiheuttaa syöpää ja muita sairauksia. Korkean akryyliamidin muodostusta edesauttaa se, että ranskalaiset perunat pääsääntöisesti paistetaan upporavassa kahdesti: valmistavassa tehtaassa esikypsennys ennen pakkaamista ja lopuksi ravintolassa. (Wikipedia: Akryyliamidia voi muodostua elintarvikkeisiin niiden valmistuksen yhteydessä, kun tärkkelyspitoisia elintarvikkeita friteerataan, paistetaan uunissa tai rasvassa tai paahdetaan yli 120 oC lämpötiloissa.)
Flaamien turistiministeri syyttää EU:a ranskalaisiin perunoihin liittyvän kulttuurin tuhoamisesta, millä on erityisesti vaikutusta maan talouteen turistivirtojen tyrehtymisen kautta. Maa kestää raivoavat myrskyt, puolen vuoden tulevat rankkasateet ja koleat ilmat, mutta ranskalaisten perunoiden tekeminen rikokseksi menee sietokyvyn yli.
http://www.elmundo.es/opinion/2018/09/25/5ba9146346163fe4be8b4575.html
http://jaakkokorpi-anttila.vapaavuoro.uusisuomi.fi/ruoka/206013-tarkeita…
Ei kai sitä nyt mitenkään voi olla samanaikaisesti huolissaan kuivan kesän vaikutuksesta ja uhkaavasta vesimäärän lisääntymisestä.
Muuten: ”ranskalaiset perunat pääsääntöisesti paistetaan upporavassa kahdesti” …
Tietysti moisesta ravasta voi tulla mitä tahansa myrkkyä! 😉
Ilmoita asiaton viesti
Tapasin juuri Lopella syntyneen perunakauppiaan, lupasi palata asiaan, kunhan hengityksensä ensin tasaantuu ja pulssi menee alle 100.
Ilmoita asiaton viesti