Unineuronit ja unettomuus
Monesti vanhenemisen yksi oireista on unettomuus. Bostonin lääketieteellisessä keskuksessa Daniel Kroegerin johdolla on testattu hiirikokeissa vilkkuvalon ja kemikaalien vaikutusta nukahtamiseen, uneen ja heräämiseen sekä ruumiin lämpötilan muutoksiin.
Jotkut aiemmat tutkimukset osoittavat, että korkeataajuinen vilkkuvalo haittaa nukahtamista ja unta. Tämän vuoksi esimerkiksi varoitetaan tietokoneen käytöstä ennen nukkumaanmenoa. Nyt tehtyjen kokeiden mukaan havaittiin, että galaninin neuronien (VLPOGAL) stimulointi 1-4 Hz (välähdystä sekunnissa) valolla edesauttaa nukahtamista, mutta jo yli 8 Hz taajuinen vilkkuvalo häiritsee ja jopa estää nukahtamisen.
Galaninin neuroneilla ilmeisesti on suoria tai epäsuoria yhteyksiä Alzheimarin tautiin, epilepsiaan, masennukseen, syömishäiriöihin ja syöpiin.
Edellä mainittuja neuroneja ärsyttämällä tietyillä kemikaaleilla on saatu aikaan nukahtamista ja syvää unta sekä ruumiin lämpötilan laskua jopa 5-6 °C asteella, millä prosessilla saattaa olla yhteyttä tiettyjen eläinten vaipumiseen horrostilaan.
https://www.researchgate.net/publication/328147195_Galanin_neurons_in_th…
https://www.clarin.com/buena-vida/neuronas-sueno-claves-insomnio_0_N670R…
https://reliawire.com/vlpo-neurons-sleep/
Itse tiedä tuota, mutta olen todennut, että radiolla, jos pitää hiljaisena kuuntelulla, on nukuttava vaikutus.
Ainakin itselleni.
Vaikka ei heti nukkuisikaan, radion äänen kuuntelu nukuttaa, vaikka kuinka tarmokkaasti on päättänyt kuunnella, niin vain nukkuu.
Muisto Keijo Kullervo
Ilmoita asiaton viesti
Uni on onnen lääke!
Galaninin neuronien merkitys on minulle vieras, mutta toki uskon tutkimuksiin.
Itselläni on tietokone huoneessa, jossa nukun ja usein iltaisin teen kirjoitushommia. En tiedä vilkkuvan valon hertzeistä, mutta olen aina nukahtanut ja nukkunut hyvin!
Työkaverini ovat ihmetelleet, miten on mahdollista, että en ole koskaan tarvinnut nukahtamislääkkeitä. Tosin niitä on yritetty tarjota esim. keisarinleikkauksen jälkeen tai vanhempieni kuoltua. En ole edes kokeillut.
Nyt olen 70 v. ja edelleen nukun hyvin. Joskus, jos nukahtaminen kestää pidempään ja tyynyä pitää kääntää, niin laitan äänikirjan soimaan ja eiköhän muistikuvat häivy hetkeen, kun kirjan tarinasta jäi mieleen vain muutama kappale! Onneksi kirjaa voi kuunnella aina uudelleen!
Uneen vaikuttavat monet seikat, mutta vakavimpia ovat varmaankin psyyken ongelmat, joiden hoidossa käytetään paljon unilääkkeitä ja muita neuroleptisiä yhdisteitä. Eivät varmaankaan ole parhaita mahdollisia, sillä monilla nukahtamislääkkeistä seuraa riippuvuus, joka on ehdollistunut unen saamisen esteeksi.
Ilmoita asiaton viesti