Unineuronit ja unettomuus

Monesti vanhenemisen yksi oireista on unettomuus. Bostonin lääketieteellisessä keskuksessa Daniel Kroegerin johdolla on testattu hiirikokeissa vilkkuvalon ja kemikaalien vaikutusta nukahtamiseen, uneen ja heräämiseen sekä ruumiin lämpötilan muutoksiin.

Jotkut aiemmat tutkimukset osoittavat, että korkeataajuinen vilkkuvalo haittaa nukahtamista ja unta. Tämän vuoksi esimerkiksi varoitetaan tietokoneen käytöstä ennen nukkumaanmenoa. Nyt tehtyjen kokeiden mukaan havaittiin, että galaninin neuronien (VLPOGAL) stimulointi 1-4 Hz (välähdystä sekunnissa) valolla edesauttaa nukahtamista, mutta jo yli 8 Hz taajuinen vilkkuvalo häiritsee ja jopa estää nukahtamisen.

Galaninin neuroneilla ilmeisesti on suoria tai epäsuoria yhteyksiä Alzheimarin tautiin, epilepsiaan, masennukseen, syömishäiriöihin ja syöpiin.

Edellä mainittuja neuroneja ärsyttämällä tietyillä kemikaaleilla on saatu aikaan nukahtamista ja syvää unta sekä ruumiin lämpötilan laskua jopa 5-6 °C asteella, millä prosessilla saattaa olla yhteyttä tiettyjen eläinten vaipumiseen horrostilaan.

https://www.researchgate.net/publication/328147195_Galanin_neurons_in_th…

https://www.clarin.com/buena-vida/neuronas-sueno-claves-insomnio_0_N670R…

https://reliawire.com/vlpo-neurons-sleep/

 

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu