Eurooppa tuhon tiellä
Puolen vuoden päästä tulee kuluneeksi 230 vuotta Bastiljin valtauksesta, jolloin muistaakseni valtaajat vapauttivat yhden pedofiilin ja pari pikkuvarasta ja jonka jälkeen Ranskan kuningas Ludvig XVI kysyi ministeri La Rochefoucauldilta, että onko tämä kapinaa. Tämä vastasi:”Ei Teidän Majesteettinne, tämä on vallankumousta.” Nyt keltaliivien mellakointi tuskin on vallankumousta, mutta presidentti Macronin rikkaita suosiva uudistusohjelma menee varmaan uuteen harkintaan eivätkä Brexit ja Merkelin eroilmoitus ainakaan helpota tilannetta.
Poliittinen kulttuuri Euroopassa muuttui näkyvästi, kun demokratian heikkeneminen kiihtyi kymmenen vuoden takaisen laman jälkeen. Nykyinen Madridin pormestari Manuela Carmena pari vuotta sitten puki ongelman sanoiksi: ”Edustuksellisen demokratian päivät ovat luetut.” Politiikasta on tehty markkinatavaraa ja unohdettu, että demokratia tarkoittaa myös kansalaisten osallistumista päätöksentekoon ainakin isonomian ja isegorian puitteissa. (isonomia = samanarvoisuus lain edessä, isegoria = ilmaisuvapaus).
Nykyisessä demokratiassa kumpikaan vaatimuksista ei täyty kuin korkeintaan näennäisesti. Valtaa pitävä eliitti (parlamentaarikot, virkamiehet, puolueiden johto, kansainväliset suuryritykset, oligarkit,..) on etääntynyt kansalaisista. Taloudellisten ongelmien kasvaessa populistisille manipuloinnille on syntynyt tilausta samaan tapaan kuin Saksassa Weimarin tasavallan aikoihin. Kaikki tietävät, ettei populistien lupauksilla ole katetta, mutta parempaakaan ei ole tarjolla keskiluokalle ja vähempiosaisille. – Tehdään siis edes kiusaa, saa siitä hetken huvia ja vedetään ökyilijät samaan kuoppaan. Väitetään jopa, etteivät äänestäjät ota nykyisin politiikkaa vakavasti, vaan vaaleissa on pelleilyn piirteitä. Eipä silti, kyllä edustuslaitoksetkin muistuttavat työskentelyssään enenevässä määrin kapakkaparlamentteja ja puheista joku voisi sanoa samaa mitä pikaruoasta.
Perinteisesti populismia seuraa vieraantumisen ja menestyksen kautta despotismia. Myös Macron on keskittynyt kuvansa kiillottamiseen ja ohjelmansa markkinointiin. Samalla hän on ottanut etäisyyttä ammattiyhdistysliikkeeseen. Meilläkin on viitteitä halukkuudesta ammattiyhdistysliikkeen marginalisoimiseksi. Vastavoimana ovat ammattiyhdistysten lakkoherkkyys, mitä niiden pursuavat tilit edesauttavat. Vuoden 2019 eduskuntavaalien vaalipäivä on sunnuntai 14.4.2019, sitä ennen mainosmedia tekee vuosisadan tilin.
Jutun tausta-aineisto El Paisissa 3.12.2018 (linkki)
Pariisissa on vilkas viikonloppu:
– poliisi on pidättänyt 500 mielenosoittajaa
– ennakkoon turvasäilöön otettiin 100
– takavarikoitiin mielenosoitukseen tulevilta mm. uimalasit
– kyynelkaasussa ei ole säästelty
– Donald Trump on julkaissut kannustustwiitin:
https://e00-elmundo.uecdn.es/assets/multimedia/ima…
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä minunkin muistini hieman hatara on lähes 230 vuoden takaisten tapahtumien suhteen. Muuten loistava kirjoitus/suomennus.
Ilmoita asiaton viesti
> 3
Monet historialliset lauseet henkilöiden sanomina ovat jälkikäteen keksittyjä. Niillä tahdotaan ilmaista, että nämä henkilöt olisivat voineet silloin sanoa nuo sanat, vieläpä, että heidän olisi pitänyt ne sanoa. Esimerkkinä Galilei: ”Se pyörii sittenkin” tai Luther : ”Tässä seison enkä muuta voi”. Tässä minun referaatissani on vähän samaa: osa käännettyä, osa yhdistettyä ja supistettua, osa muualta ja osa sovellettua kotioloihin. Joten kannattaa lukea, mitä oikeasti El Paisin kolumnisti kirjoitti. Em. syistä laitoin jutun Vapaavuoron puolelle.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoittaja viittaa sananselityksekseen vanhoja tapahtumia ja ilmeisesti otsikkoaan puolustamaan. Olen hieman samoilla jäljillä kirjoittajan kanssa sikäli, että kaikki kiertää – ja myös ajallisesti kiertää. Kohtaamme omassa historiassamme samantyyppisiä tuntoja, joita ennen meitä eläneetkin ovat kohdanneet. Oma keinoni selvitä näistä karikoista on vanha kirjallisuus ja täkynä tietenkin Roomalainen kalenteri. Olen usein löytänyt levottomuuden juuria jo roomalaisten ajalta nykypäivänä. Kaikeksi onneksi nykyaikaiset ihmiset ovat luku- ja kirjoitustaitoisia, sivistyneitä ihmisiä – eikä enää taikauskon tai sisäisten tuntojen johdattelemia joukkoja. Meillä ihmisillä on hyvät arkistot ja tietovarastot, josta voimme tarkistaa erilaisia ajallisia tapahtumia ja toistoja – niiden henkisiä juuria ja siten rauhoittaa mielemme, itsemme ja kanssaihmiset. Mielensisäisiä mörköjä ei tarvitse enää tehdä eläviksi möröiksi niitä lietsomalla.
Ilmoita asiaton viesti
Huomasin kommentissani kirjoitusvirheen: sanasta rauhoittaa oli tullut sana rahoittaa. Korjasin sen. Suomen kielessä on paljon tallaista johdannaisluovuutta: tietenkin raha myös rauhoittaa. Olenkin monissa omissa blogikirjoituksissani kirjoittanut siitä, että luovuutta pitäisi lisää suunnata myös rahoitussektorille. Toivotaan, että viesti menee perille.
Ilmoita asiaton viesti