Juurilla

Metsämaa oli 1500 asukkaan kunta, joka liittyi jokin aika sitten Loimaaseen. Ristimäenkulma on yksi Metsämaan kylistä ja siellä aloitin kansakouluni 21.8.1950 ja ensimmäisen todistukseni sain jouluksi keskiarvon yltäessä peräti 6,1:en.

Isoäitini Hilma Ylösmäki (os. Ristimäki) oli isosisko Jalmari Ristimäelle, jonka pojanpojat, Jorma ja Jukka ovat olleet aktiivisia metsämaalaisia. Yhtenä esimerkkinä on kylä- ja urheiluyhdistyksen toimesta vuonna 1777 rakennetun kirkon viereen pykätty noin 500 m² kokoinen urheiluhalli (Kalliohovi). Varsinkin Jorma on ollut piiskurina hallin saamiseksi aikaan. Viime sunnuntaina tuli pidettyä tupatarkastus, kun kyläyhdistys oli tilannut Sinitaivas-orkesterin kannustamaan väkeä synnillisiin ajatuksiin lavatanssiin merkeissä.

Mitään suurempaa valitusta metelöinnistä ja pahasta elämästä en kuullut tilaisuuden jälkeenkään, kun kävin sytyttämässä kynttilän sukuni haudalle. Kovin oli hiljaista ja rauhallista vastasataneen lumen peittäessä hautuumaan.

Jaakko Tervasmäen kirjasta 'Valo- ja muistikuvia Metsämaalta' (2010, ISBN 978-952-92-7895-4) olen skannannut isoäitini sisarenpojan albumista kirjaan otetun kuvan (1910-luvulta?). Kuvasta käy ilmi silloisten isäntien kulkupelit – polkupyörät. Eräs tarina kertoo, että Oskari Tervasmäen ja isoisäni Juho Ylösmäen oli kerran päässyt jano yllättämään ja siitä paikasta piti lähteä pyöräilemään Turkuun (noin 100 km /sivu) ja asia korjaantui.

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu