Uusi terveellinen ruokavalio

Lääketieteellinen aikakausilehti The Lancet julkaisi 9.1.2019 tutkimuksen ’The planetary health diet’. Siinä suositellaan siirtymistä terveellisempään ruokavalioon, mikä tarkoittaa maailmassa keskimäärin punaisen lihan ja sokerin kulutuksen vähentämistä 50 %;lla ja vastaavasti kaksinkertaistetaan hedelmien, vihannesten, pähkinöiden ja palkokasvien kulutusta. Päivittäinen keskimääräinen energiakulutus oli tutkijoiden laskelmissa 2500 kcal, mikä on nykyistä tilannetta suurempi.

Maailman väestö vuonna 2050 on noin 10 mrd. Nykyisellä keskimääräisellä ravintoprofiililla se tietäisi ravinnon tuotannon aiheuttavan merkittäviä ympäristöhaittoja. Ympäristön degeneroituminen voi olla jopa vakava riski koko ihmiskunnan olemassa ololle.

Uuden ravintosuosituksen eräänä etuna olisi, että se estäisi vuositasolla 12 miljoonaa ennenaikaista ihmiskuolemaa. Tällä hetkellä kolmella miljardilla ihmisellä on huonot ravintotottumukset. Jonkinasteista nälkää näkee yksi miljardi ja kaksi miljardia syö liikaa vääränlaista ruokaa. Ylensyönti tuo mukanaan muun muassa kroonisia sairauksia, sydän- ja verisuonitauteja sekä diabetesta.

Epäterveelliset ravintotottumukset, nälkä mukaan lukien, eivät ole saaneet osakseen poliittista huomiota siinä määrin kuin aids, tuberkuloosi, ja malaria, vaikka ravinnon vaikutukset ihmiskunnalle ovat suuremmat, mitä nämä sairaudet ovat aiheuttaneet.

CNN:ssä on hyvä referaatti em. tutkimuksesta, johon kannattaa ainakin aluksi tutustua.

https://edition.cnn.com/2019/01/16/health/new-diet-to-save-lives-and-pla…

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu