”Maasta olet sinä tullut, maaksi pitää sinun jälleen tuleman”

Vihreys on saamassa jalansijaa myös hautaustoimen alalla. Amerikkalaisrouva Leslie Christian lisäsi viimeiseen tahtoonsa lausuman, että kuolemansa jälkeen hänen ruumiinsa kompostoidaan ja levitetään kukille ja puille ravinteeksi. Hän perustelee menettelyään sillä, että toimenpide on ympäristöystävällistä ja luonnollista.

Maaperätutkimuksen ja kestävän maanviljelyksen professori Lynne Carpenter-Boggs sanoo, että 30 vuorokaudessa ruumis käytännössä muuttuu maaksi. Mikro-organismien tuottama lämpö tuhoaa orgaaniset aineet ja patogeenit. Elohopean ja kadmiumin tasot pysyvät sallittujen normien sisällä. Kompostoitua multaa voidaan sitten pieni erä tuoda vaikkapa vainajan pihapuun juurelle tai hänen hoitamalleen kukkapenkkiin.

Arvion mukaan vainajan ruumiista tykötarpeineen syntyy noin 0,75 m³ multaa. Tuhkauksessa fossiilisten polttoaineiden käytöstä johtuen hiilijalanjälki on verrattain suuri kompostointiin verrattuna. Tavallinen hautaus puolestaan vaatii suuret tilat, kun hautapaikka pysyy varattuna kertalukua 20 vuotta.

Kansallisen hautausyhdistyksen mukaan USA:ssa keskimäärin hautaus maksaa 7000 US$ ja laskemien ja koetulosten mukaan kompostointi 5500 US$. Washingtonin osavaltiossa laki kompostoinnin ja alkalisesta liuotushautauksen sallimisesta astuu voimaan 1.5.2020.

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu