Ilmaston lämpeneminen ja mielenterveys

Epidemiologian professori Sir Andrew Haines (EASAC, European Academies Science Advisory Council) käsitteli 27 tiedemiehen tutkimusta, jossa selviteltiin ilmaston lämpenemisen vaikutusta ihmisen fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen. Lämpöaallot ja tulvat vaikuttavat myös ihmisen aivoihin tuoden mukanaan muun muassa välittömiä ja pitempiaikaisia mielenterveysongelmia. Tämä tulee näkymään myös niin ahdistuslääkkeiden kuin huumausaineiden käytön kasvuna.

WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus vaatii, ettei pidä lykätä toimenpiteitä, joilla estetään ilmaston lämpeneminen. Hälytyskellot soivat ja on herättävä tositoimin. Paljon voidaan tehdä, mutta se vaatii poliittista globaalia tahtoa. Luonnon tasapaino järkkyy kiihtyvällä vauhdilla, kun olosuhteet ihmisten välinpitämättömyyden ja ahneuden vuoksi muuttuvat huonoon suuntaan.

Esimerkkinä voidaan ottaa denguekuumeen lisääntyminen, kun keltakuumehyttysen elinmahdollisuudet ovat parantuneet ilmaston lämpenemisen myötä. Toinen vakava huoli on ravintoaineiden tuotannon vaikeutuminen. Arvioidaan, että muutamassa vuosikymmenessä Välimeren alueella perinteisten viljelykasvien tuotto vähenee 25 %:lla.

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu